уторак, 30. јануар 2018.

Sinacilin/ Amoksicilin



Osnovne informacije

A - Lekovi koji se propisuju i izdaju na obrascu lekarskog recepta
R - Lek se može izdavati samo uz lekarski recept
Nema indikacije.
Nema napomene.
Nema podataka.
kapsula, tvrda
GALENIKA AD BEOGRAD
GALENIKA AD BEOGRAD

Pakovanja

kapsula,tvrda; 500mg; blister, 2x8kom

Terapijske indikacije

Amoksicilin je antibiotik širokog spektra dejstva koji je indikovan u terapiji čestih bakterijskih infekcija kao što su:
- infekcije gornjih respiratornih puteva,
  • otitis media,
  • akutni i hronični bronhitis,
  • hronična bronhijalna sepsa,
  • lobarna i bronhopneumonija,
  • cistitis, uretritis, pijelonefritis,
  • bakteriurija u trudnoći,
  • ginekološke infekcije, uključujući puerperalnu sepsu i septički abortus,
  • gonoreja,
  • peritonitis,
  • intraabdominalna sepsa,
  • septikemija,
  • bakterijski endokarditis,
  • tifoidna i paratifoidna groznica,
  • infekcije kože i mekih tkiva,
  • dentalni apsces (kao dopuna hirurškom lečenju),
  • eradikacija Helicobacter pylori kod peptičke (gastrične i duodenalne) ulkusne bolesti.
Kod dece sa urinarnom infekcijom treba razmotriti da li je potrebno sprovesti dodatna ispitivanja. Profilaksa endokarditisa: amoksicilin se može primenjivati u profilaksi bakterijemije, koja je povezana sa procedurama kao što su vađenje zuba kod pacijenata koji su pod rizikom od razvoja bakterijskog
endokarditisa.
Potrebno je obratiti pažnju na zvanične lokalne smernice/vodiče o pravilnoj primeni antibakterijskih lekova. Ako je moguće, treba ispitati osetljivost bakterije na primenjenu terapiju, mada se terapija može započeti i pre dobijanja rezultata.

Doziranje i način primene

Oralna upotreba. Terapija infekcija:
Doza za odrasle (uključujući starije pacijente):
Uobičajena doza za odrasle: 250 mg tri puta dnevno, ili veća doza (do 500 mg) tri puta dnevno za teže infekcije.
Terapija visokim dozama (maksimalna preporučena doza za odrasle 6 g, dnevno u podeljenim dozama): doza od 3 g, dva puta dnevno se preporučuje u određenim slučajevima za terapiju teških ili rekurentnih purulentnih infekcija respiratornog trakta.
Kratkotrajna terapija: Nekomplikovane akutne urinarne infekcije: dve doze od 3 g, sa razmakom između doza od 10-12 sati. Dentalni apscesi: dve doze od 3 g, sa razmakom između doza od 8 sati. Gonoreja: jedna doza od 3 g.

Kontraindikacije

Amoksicilin je penicilin i ne treba ga davati pacijentima preosetljivim na penicilin.Oprez je potreban prilikom primene drugih beta-laktamskih antibiotika (npr. cefalosporina) zbog mogućeg postojanja ukrštene preosetljivosti.

Posebna upozorenja

Pre započinjanja terapije amoksicilinom treba pažljivo ispitati da li postoji preosetljivost na peniciline i cefalosporine.

Predoziranje

U slučaju predoziranja mogu se javiti gastrointestinalni poremećaji kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Terapija je simptomatska, uz održavanje vodeno-elektrolitnog balansa. Može se javiti i kristalurija koja, u nekim slučajevima, može dovesti do nastanka renalne insuficijencije (videti odeljak 4.4. Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).
Amoksicilin se može ukloniti iz cirkulacije hemodijalizom.

Farmakokinetika

Amoksicilin se dobro resorbuje nakon oralne i parenteralne primene. Oralnom primenom, obično pri odgovarajućem doziranju tri puta dnevno, postiže se visoka koncentracija amoksicilina u serumu, nezavisno od vremena kada se uzima hrana. Amoksicilin dobro prodire u bronhijalni sekret i postiže visoke koncentracije u urinu u neizmenjenom obliku.
Kod prevremeno rođenih beba, gestacijske starosti 26-33 nedelje, ukupni telesni klirens nakon intravenskog doziranja amoksicilina, 3.dana života, u opsegu 0,75-2 mL/min, veoma je sličan klirensu inulina (GFR) u ovoj populaciji. Nakon oralne primene, obrazac resorpcije i bioraspoloživost amoksicilina kod male dece može se razlikovati u odnosu na odrasle. Kao posledica toga, usled smanjenog klirensa, očekuje se da izloženost bude povećana kod ove grupe pacijenata, iako ovo povećanje u izloženosti može delom biti umanjeno smanjenom bioraspoloživošću kada se lek primenjuje oralnim putem.
                                                                                            Teodora Trajkovic I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...