уторак, 30. јануар 2018.

Angina pektoris (l

Angina pektoris (lat. angina pectoris)

Angina pektoris (lat.angina pectoris) je klinički sindrom koji se karakteriše napadima bolova najčešće lokalizovanih retrosteralno ( iza grudne kosti lat. sternum) i šire se preko grudi u ramena, u levu ruku ili u obe ruke, nešto ređe prema vilici i vratu.

Kada se bolovi najčešće javljaju?
Bolovi se javljaju najčešće nakon napora i prolaze brzo po prestanku napora ili nakon uzimanja nitroglicerina. Kod podmaklih slučajeva angine pektoris bol se može javiti i u toku minimalnog napora, pa čak i bez napora.

Šta prouzrokuje anginu pektoris?
Najčešći uzrok angine pektoris je ishemija srčanog mišića. U svakom slučaju kada protok krvi kroz srce nije u skladu sa potrebama srčanog mišića, kaže se da postoji koronarna insuficijencija( nesrazmeran odnos između količine kiseonika koju je primio srčani mišić i količine kiseonika za kojim u tom momentu ima potrebe).

Koliko dugo traje anginozni bol?
Bol traje najviše 10 minuta. Bolovi u vidu probadanja koji traju nekoliko sekundi obično nisu anginozni bolovi. U toku anginoznih bolova pacijenti se žale na malaksalost, slabost, osećaj 'skornog kraja'. Moguće je da se umesto bola javi otežano disanje. Anginozni bol je često praćen preznojavanjem.

Kako se postavlja dijagnoza bolesti?
Dijagnoza se postavlja na odnosu manifestnih simptoma, tj. bolova koji traju od 3 do 10 minuta i prestaju sa uzimanjem nitroglicerina uz mali skok krvnog pritiska koji se vraća na normalu nakon prestanka bolova.
Za postavljanje precizne dijagnoze neophodan je EKG nalaz u mirovanju za vreme bola ili pri opterećenju. Za potvrdu postojanja angine pektoris danas se koristi selektivna koronarografija. Nalaz lokalnog suženja grana koronarnih krvnih sudova iznad 50 posto potvrđuje koronarnu bolest. Kada su u pitanju neinfazivne metode dijagnostike može se koristiti ultrazvuk srca, kao i holteri EKG-a i krvnog pritiska.

Kako se manifestuje hronična angina pektoris?
Nju odlikuju proređena pojava anginoznih bolova, već pauze između pojedinih napada, dobro podnošenje ovakvog stanja koje dozvoljava normalan život i kretanje.Međutim postoji mogućnost da hronična angina pređe u akutni oblik sa učestalnim i upornim bolovima koji mogu biti znak akutnog infarkta miokarda (lat. myocardium ).

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...