понедељак, 29. јануар 2018.

Opadanje kose (Capillus damnum)

Sezonski gubitak kose ili bolest?
· Mnogi prilikom ispadanja kose posumnjaju na hormonske poremećaje ili na lekove koje uzimaju. Opadanje kose kod žena može biti trenutno i povezano sa izmenom godišnjih doba, ali ne smeju se zanemariti ni ozbiljnije dijagnoze.

Pojačano ispadanje kose, koja se naziva telogeni efluvij, može biti znak nekih drugih bolesti, kao što su bolesti štitnjače, alergije, vitiligo, gljivične infekcije, dijabetes, tumori i autoimune bolesti. Uzrok gubitku kose može biti i manjak vitamina i minerala, posebno cinka i bakra i korištenje određenih lekova, na primer citostatika, kemoterapeutika, antidepresiva, lekova za sniženje masnoća u krvi ili za smanjenje kiselosti u želucu. 

Androgena alopecija povezana je sa muškim hormonom testosteronom i najčešći je uzrok gubitka kose. Kod muškaraca se vidi ponekad već u pubertetu pojavom zalizaka koji se produbljuju, a zatim kosa postaje sve ređa i na temenu, dok se kod žena zadržava spoljašnja linija rasta kose u prednjem delu kose, a stanjuje se i proređuje na temenu. Zbog naglog pada količine ženskog hormona estrogena u krvi, žene su izloženije privremenom ili dugotrajnom gubitku kose u menopauzi, nakon porođaja, ili po prestanku uzimanja oralnihkontraceptiva. Ispadanje kose može podstaći i jači stres, kao što su bolest, trauma, gubitak posla ili smrt u porodici.
Slično može delovati i nekvalitetna ishrana sa smanjenim unosom belančevina i minerala. Drastične redukcijske dijete sa brzim gubitkom težine, kao i anoreksija i bulimija, često su praćene pojačanim ispadanjem kose.


Anželika Lojanica I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...