понедељак, 29. јануар 2018.

ЗАЈЕДНИЧКА КАРОТИДНА АРТЕРИЈА (a. carotis communis)

  ЗАЈЕДНИЧКА КАРОТИДНА АРТЕРИЈА


  • Заједничка каротидна артерија је паран крвни суд који на десној страни настаје из брахиоцефалицног стабла, а на левој страни се одваја директно иѕз лука аорте.Ова артерија се пружа навише кроз предњи део врата,и у висини горњег дела гркљана рачва се у две завршне гране,спољашњу и и унутрашњу каротидну артерију.

  1. СПОЉАШЊА КАРОТИДНА АРТЕРИЈА(a. carotis externa) се пружа навише ка углу доње вилице,пролази кроз предњи предео врата и завршава се у висини задње вилице(colum mandibulae) поделом на две ѕавршне гране, горњовиличну(a.maxillaris) и спољашњу слепоочну артерију(a. temporalis superficialis).Ова артерија има бочне гране, од којих су најважније, језична артерија(a. lingualis) и атрерија лица(a.facialis).

      

      2. УНУТРАШЊА КАРОТИДНА АРТЕРИЈА(a. carotis interna) се пружа навише кроз предњи предео врата, бочно од ждрела, све до базе лобање.Затим пролази кроз посебан канал(кaркотидни канал) на слепоочној кости и улази у средњу лобанску јаму.Унутрашња каротидна артерија, на бази мозга даје све заврсне гране, предњу и срењу мождану артерију(a. cerebri anterior et a. cerebri media).Њена највећа бочна грана је очна артерија(a. aphthalmica) која улази у очну дупљу кроз бидни канал(canalis opticus).

                                                       
                                                                 Ташана Урошевић 1/4








Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...