среда, 24. јануар 2018.

narkomanija

Narkomanija  je reč grčkog porekla i oznacava strast za uživanjem u opojnim drogama, a narkoman je samim tim onaj ko u drogi uživa

Narkomanija je razvijajuci se na negativnu stranu po ljude postala bolest.
•Nekada je bila  "kontrolisana" tj. kretala se u obimu određenih količina, međutim čovek je kao najinteligentnije biće na planeti, našao nacin da zarad sopstvene koristi i stalne potrebe za zadovoljenjem razvije narkomaniju do ogromnih količina.

 Prodaja, tj. dilovanje droge (medicamento agi) je u današnje vreme biznis na kome se stiču bogatstva.
Narkomanija se širi u svim zemljama sveta pa i naša zemlja nije po­šteđena ove pojave. Drogu najviše koriste mladi- uzrasta izmedju 14 i 25 go­di­na. Uzimaju je iz znatiželje, dosade, potištenosti, želje za avanturom, slabosti da odbiju ponuđenu drogu !
Drogu još uvek shvataju kao dobru zabavu, bežanje u nestvarni svet, čak i kao modu ili ulaz­nicu u svet odraslih. Većina mladih ljudi ipak, ne uzima drogu. Manji broj će posle prvog uzimanja to ponoviti nekoliko puta i njima preti opasnost da dostignu ZAVISNOST (dependentiam)!

Vrste droga:

🔺HEROIN (heroin) -  na tržištu se pojavio 1898. godine kao novi lek protiv bolova i postao jedan od najviše korišćenih lekova ranih 1900-ih godina. Međutim, uskoro se pokazalo da je ta tvrdnja potpuno netačna i heroin se prestao koristiti u medicini.
Heroin je prašak gorkog ukusa.
Čisti heroin je bele boje, ali se na ilegalnom tržištu pojavljuje u različitim nijansama od bele do smeđe boje, jer mu se dodaju različite supstance prilikom pripreme za prodaju. 
Dileri mešaju heroin sa različitim supstancama kako bi dobili na količini, a neke od tih supstanci mogu biti i otrovne. 

Heroin se može koristiti ušmrkavanjem, pušenjem i injiciranjem u venu. Nakon konzumiranja, heroin prelazi krvno-moždanu barijeru (sanguine cerebrum obice. Kada dođe u mozak, heroin se pretvara u morfij i veže za receptore u mozgu. Korisnici doživljavaju euforiju, prijatno i intenzivno osećanje koje se naziva “flesh”.
Efekti traju od 3 do 5 sati, zavisno od doze.





🔺AMFETAMINI(amphetamine) - počeli su se koristiti u kliničkoj praksi kao sredstvo protiv umora. Kasnije je otkriven njihov depresivni efekat na apetit.
Pojavljuju se u obliku tableta i kapsula i uzimaju se oralno.

Male doze amfetamina podstiču budnost i energičnost. Mogu izazvati ubrzano disanje i rad srca, suzbijaju apetit, zenice su prošireneTakođe uzrokuju probleme sa spavanjem.
Ukoliko se amfetamini koriste redovno javljaju se hronični problemi sa spavanjem, nagle promene raspoloženja, ubrzan rad srca, visok krvni pritisak, gubitak apetitaVisoke doze mogu uzrokovati oštećenje živaca, paranoju i halucinacije





🔺KOKAIN (cocaini) - snažna droga koja se dobija iz lišća biljke Erytroxylon coca koja raste u Južnoj Americi. 
Kokain se javlja u vidu belog praha, iako ga ulični dileri mešaju sa drugim supstancama poput laktoze, skroba, krede, pudera i aspirina kako bi dobili na količini. 
Kokain se najčešće ušmrkava, ali se može i injicirati.

Nakon upotrebe kokaina javlja se osećaj intenzivnog zadovoljstva. Osoba se oseća budno, energično i samopouzdanoUpotreba kokaina je, takođe povezana sa samoubistvima, ubistvima i fatalnim nesrećama.

Efekti kokaina nastupaju već nakon nekoliko sekundi i traju od 30 minuta do 1 sata. Kada efekti prestanu, osoba se osjeća veoma depresivno, nervozno i razdražljivo.







🔺LSD (lysergic acid diethylamide) - poznat pod nazivom "acid" ili “kiselina”. 
LSD spada u najsnažnije i najmoćnije supstance koje čovek poznaje. Samo 30 grama LSD-a može da stvori jak klinički efekat. Bez mirisa i ukusa, čisti LSD je beli prah koji se prodaje u vidu tableta i kapsula.

Nakon uzimanja efekti traju između 8 i 12 sati. Delovanje droge se naziva “TRIP”.
LSD utiče na emocije. Korisnici mogu osetiti euforiju, ali se uskoro može pojaviti tuga i strah.. Neki korisnici LSD-a mogu iskusiti “flashbacks”. Oni uključuju vizuelne halucinacije koje se iznenadno pojavljuju nakon što su prestali efekti droge. 




🔺MARIHUANA (cannabis) - droga koja se dobija od suvog lišća i cvetova konoplja, poznatog pod nazivom Cannabis indica ili Canabis sativaAktivni sastojak marihuane je tetra-hidrocanabinol (THC)!
Najčešće se puši.
Osoba koja koristi marihuanu oseća se slobodno, opušteno i otvoreno. Boje izgledaju jače, zvukovi i mirisi su intenzivniji.

Dim marihuane sadrži hemikalije koje mogu uticati na nastanak raka pluća (pulmonis cancer). Pušenje marihuane oštećuje pluća i može dovesti do hroničnog kašljanja i infekcije pluća!!!





Kada se marihuana puši, efekti se mogu javiti veoma brzo i traju od dva do četiri sata.

 Osoba koja je pod uticajem marihuane ima crvene, zakrvavljene oči, zapliće jezikom dok priča i smeje se bez razloga.


Medicinski stručnjaci tvrde da droga ostavlja teške posledice i po mentalno i po fizičko zdravlje.
! Upravo zbog toga neke škole u saradnji sa lekarima i policijskim stručnjacima organizuju sastanke sa učenicima, roditeljima i nastavnicima, kako bi se upoznali sa ovim problemom, a cilj je da deca ne posegnu za drogom, odnosno da prestanu sa njenim uzimanjem !




Nevena Milosavljević I1


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...