среда, 31. јануар 2018.

                                   Mineralne materije


Mineralne materije izgrađuju koštano tkivo i ulaze u sastav hormona, enzima, regulišu funkciju nerava i mišića kao i promet vode u organizmu.

Kalcijum (Calcium)- Ca

Kalcijum je neophodan za koagulaciju krvi, izgradnju koštanog tkiva, zubne gleđi.. Najviše ga ima u mleku, a da bi se iskoristio neophodan je vitamin D. Od namirnica biljnog porekla sadrže ga još i helj, kupus i pasulj. Potrebe su povećane kod dece, trudnica...

Fosfor (phosphorus)-P

Fosofor se nalazi u namernicama životinjskog porela kao što su mleko, mlečni proizvodi, meso, 
jaja, riba... Dnevne potrebe su povećane kod dece, trudnica i iznose isto kao i za kalcijum.

   

Gvožđe(Ferrum)-Fe

Gvožđe ulazi u sastav hemoglobina, tako da njegov deficit dovodi do anemije. Neophodno je za tkivno disanje. Ima ga u mesu, jajima, pasulju, zelenom lisnatom povrću.



Jod (Iodum) - I

Jod je od značaja za sintezu (hormonaštitne žlezde). U namirnicama ga nema dovoljno i moramo vršiti jodiranje kuhinjske soli, kako ne bi došlo do razvoja strume ( gušavosti), ili zastoji u psihofizičkom razvoju kod dece.


Kuhinjska so (Natrijum- hlorid) - NaCl

Kuhinjska so je od značaja za promet vode u organizmu. Dnevne potrebe su povećane ukoliko se radnik intezivno znoji i ograničene su kod kardiovaskularnih bolesnika.





                                                                                            Martin Đošić 1/5 






          






















Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...