четвртак, 25. јануар 2018.

Lubenica (Citrullus lanatus)

Lubenica je povrće iz porodice tikava (Cucurbitaceae). Ona je jednogodišnja zeljasta biljka. Procentualno najviše u svom sastavu ima vode. Lubenica je veoma zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege(ren). Veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Evropi  su Grčka, Makedonija, Italijai Španija.
U strogo botaničkom pogledu, lubenica je povrće, jer spada u porodicu tikvi u kojoj se, između ostalih, nalazi i krastavac i bundeva. Budući da se najčešće jede neprerađena, mnogi je ubrajaju u voće.




★ Sistematika:

  • Carstvo-----Plantae 
  • Divizija-----Magnoliophyta 
  • Rayred------Magnoliopsida 
  • Red----------Cucurbitales
  • Porodica----Cucurbitaceae
  • Rod----------Citrullus
  • Vrsta---------C. lanatus
☆Dvojno ime: Citrullus lanatus
 Koščice lubenice nisu štetne - upravo suprotno. Bogat su izvor magnezijijuma, fosfora, kalijuma i drugih minerala. U azijskoj medicini koščice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.
Ona sadrži vitamine važne za rad srca (cor) kao što su vitamin A, C i B6.






★Zanimljivosti:
  •  U Kini se koščice lubenice prže i poslužuju kao grickalice. 
  • Svaki deo lubenice je jestiv, čak i njegova kora. 
  •  Lubenicu ne morate držati lubenicu u frižideru ili zamrzivaču da biste sačuvali njen ukus, boju i aromu, sem ako je već niste isekli.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...