Lubenica je povrće iz porodice tikava (Cucurbitaceae). Ona je jednogodišnja zeljasta biljka. Procentualno najviše u svom sastavu ima vode. Lubenica je veoma zdravo povrće, a posebno je dobra za bubrege(ren). Veoma je slatka i ljudi je najčešće koriste kao poslasticu. Najpoznatije države u kojoj se uzgajaju lubenice u Evropi su Grčka, Makedonija, Italijai Španija.
U strogo botaničkom pogledu, lubenica je povrće, jer spada u porodicu tikvi u kojoj se, između ostalih, nalazi i krastavac i bundeva. Budući da se najčešće jede neprerađena, mnogi je ubrajaju u voće.
Ona sadrži vitamine važne za rad srca (cor) kao što su vitamin A, C i B6.
U strogo botaničkom pogledu, lubenica je povrće, jer spada u porodicu tikvi u kojoj se, između ostalih, nalazi i krastavac i bundeva. Budući da se najčešće jede neprerađena, mnogi je ubrajaju u voće.
★ Sistematika:
- Carstvo-----Plantae
- Divizija-----Magnoliophyta
- Rayred------Magnoliopsida
- Red----------Cucurbitales
- Porodica----Cucurbitaceae
- Rod----------Citrullus
- Vrsta---------C. lanatus
☆Dvojno ime: Citrullus lanatusKoščice lubenice nisu štetne - upravo suprotno. Bogat su izvor magnezijijuma, fosfora, kalijuma i drugih minerala. U azijskoj medicini koščice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.
Ona sadrži vitamine važne za rad srca (cor) kao što su vitamin A, C i B6.
★Zanimljivosti:
- U Kini se koščice lubenice prže i poslužuju kao grickalice.
- Svaki deo lubenice je jestiv, čak i njegova kora.
- Lubenicu ne morate držati lubenicu u frižideru ili zamrzivaču da biste sačuvali njen ukus, boju i aromu, sem ako je već niste isekli.
Нема коментара:
Постави коментар