четвртак, 25. јануар 2018.

Lekovito bilje II deo

Сродна сликаDivlja jagoda-fragaria vesca

Jagoda je trajna biljka, a razmnožava se vrežama što vodoravno pužu po zemlji. Vreže se ukorenjuju i stvaraju nadzemne delove biljke. Listovi su sastavljeni iz triju liski na peteljkama, a liske su jajasto okrugle, nazubljene i dlakave. Cvetovi su pravilni i bele boje. Plodovi su crvene boje i sočni.
Raste po šumskim čistinama, na padinama i šumskim livadama .
Za lek se sakupljaju listovi i cvetovi u vreme cvetanja, a suše se u hladu.
Listovi jagode pomažu pri izlučivanju mokraće, čiste krv, leče dijareju i umiruju živce. Plod jagode leči žuticu i srčane bolesti, rastvara mokraćnu kiselinu u krvi, a koristi se i u lečenju kamena u žuči, bubrezima i mokraćnoj bešici.


Čuvarkuća-Sempervivum tectorum

Резултат слика за cuvarkuce slike
Čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz sredine se razvija cvetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10 do 30 cm. U lažnom šticu poređani su cvetići zvezdastog oblika, svetlocrvene boje, a kod nekih podvrsta, crveno-ljubičaste ili žute boje. Listovi su rozetasti u redu pri vrhu crveni, sočni, debeli i mesnati. Raste na stenama, na krovovima kuća...

Čuvarkuća sadrži: jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šecer, gumu i mineralne sastojke, 
tanin, sluz, smolu, kalcijev malat, masno ulje.
Za lek se skupljaju listovi, Ieti, za vreme cvetanja.
Upotrebljava se sok isceđen iz celog svežeg lista.
Sveže isceđeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u lečenju nervne rastrojenosti, padavice, nemimih snova i straha kod male dece. Sveže zdrobljeni listovi ili čisti sok koriste se kao sredstvo koje hladi i steže, zatim, protiv čireva, rana, opekotina; za bolna mesta nastala gihtom te za lečenje »kurjih očiju« i uklanjanje sunčevih pega. Svež sok koristi se u lečenju nagluvosti, posebno one koja je izazvana skrućenim žutim sekretom (jer ga sok čuvarkuće rastvara),čireva zeludca, herpesa, hemoroida i glista. Sok se upotrebljava protiv opekotina. U novije vreme upotrebljava se sok od sveže biljke protiv zapaljenja zuba i upala grla.

Lavanda-lavandula officinalis



Сродна слика Lavanda je polu grmovita biljka (oko 60 cm) koja, raste na suvim i toplim obroncima Mediterana. Uzgaja se i kao ukrasno bilje u vrtovima i parkovima. Pri dnu je granasta. Grane su četvorouglaste i nadignute. Listovi su nalik ruzmarinu. Lavanda ima jak aromatičan miris, ukus gorak i Ijut.Ima sivozelene listove i plavoljubičaste cvetove i duguljaste klasove. Cveta u julu i avgustu, a za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego sto se otvore. Osušeni cvetovi jakog su mirisa i malo gorkog ukusa. Najčešce se koriste za pripremu čajeva, biljnih kapi, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija.Poput drugog lekovitog bilja i lavanda postiže bolje dejstvo kada se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer navedene biljke pojačavaju njeno delovanje..
Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće,umiruje menstruacione bolove. Preporučuje se u lečenju bolesti mozga i živaca, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima, migrene, neurastenije, histerije i sklonosti napadima nesvestice.Lečenju akni, masne kože, dermatitisa, cistitisa, psorijaze, ekcema, atletskog stopala, alergije, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcije usne duplje, kašlja, upala sinusa, konjuktivitisa, migrena, glavobolja, modrica, opekotina, posekotina, uznemirenosti, depresije, stresa, hipertenzije, dismenoreje, bola u uhu, neprijatanog zadaha, teskoća sa varenjem, Lavanda u vidu obloga odlično ublažava opekotine i rane, jer ima snažno antiseptičko dejstvo. Ulje lavande je idealna ‘prva pomoc’. Ono ima isto dejstvo kao alkohol, ali ne peče! Lavanda podstiče regeneraciju tkiva, a povrh svega divno miriše. 

Žalfija-Salvia officinalis



Резултат слика за žalfija slikeŽalfija je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i četvorouglasta. Listovi su uski, eliptični, sitno naborani s dugačkom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poređani. . Veliki tamnoljubičasti cvetovi skupljeni su u cvasti poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a čašica i venčić imaju žlezdaste dlake. ,

Raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.


Za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grančice.

Naziv ove biljke na latinskom upućuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime znači spasonosna i lekovita. Žalfija leči promuklost, čisti krv i jača živce, greje želudac, otklanja gasove, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence.
Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobađa organizam uzročnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporučuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.Žalfija je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leči takođe i obolele od reumatizma i antibiotik je širokog spektra. 
Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za čišćenje jetre, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja. Ako uberete sveže listove žalfije i protrljate njima predeo oko zuba, desni, učinićete ih zdravijim i čvršćim. 


Ruža-rosa centifolia

Сродна слика
Vrtna ruža je trajna biljka kod koje grm naraste i do 2 metra. Pojedine vrste ruža uzgajaju se u obliku drveta. Danas se uzgaja nekoliko hiljada vrsti ruža. Listovi su veliki. Perasti listići s donje strane su svetliji, trepavičasto i jednostruko nazubljeni. Prvobitna boja ružinog cveta bila je ružičasta, no danas postoje ruže različitih veličina cvetova i boja. Cvetovi imaju veliki broj cvetnih latica i prašnika. Pojedine vrste neobicno su prijatnog i lepog mirisa, a blagog ukusa koji lagano steže.
Ruža se uzgaja se u vrtovima.
Za lek se skupljaju latice u punom cvatu i po suvom vremenu.
Čaj od latica ruže preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi.Čisti krv, jača srce, nerve, čisti jetru, organe za varenje, osvežava umorno telo, ublažava bolove u materici. Dobro ga je piti ako imate žuticu, preobilne menstruacije, nesvestice, glavobolje, "belo pranje", ako patite od nesanice... Ružin čaj je odlično sredstvo ako vas boli grlo ili su vam upaljene glasne žice, kao i za ispiranje usne duplje ukoliko imate gljivičnu infekciju.Onima koji su antibioticima uništili crevnu floru, preporučuje se da tri puta dnevno, pre jela, popiju 1-2 dl čaja

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...