четвртак, 4. јануар 2018.

Lekovito bilje I deo

Резултат слика за aloe vera Aloe vera - Aloe Barbadensis Miller

 Aloe Barbadensis Miller ima sabljaste, špicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsećaju na ružu, rastu pri zemlji. Iz sredine ruže raste cvetna drška koja se završava u vidu žutog ili crvenkastog cevolikog cveća. Aloa spada u porodicu ljiljana, a cvet koliko-toliko podseća na cvet istočnog ljiljana.
Ako se gel Aloe vere pije kao napitak (oralna upotreba), deluje dobrotvorno na mnogobrojne funkcije organizma:
- jača imunološki sistem
- smanjuje upale
- uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličinke i spore
- detoksifikuje organizam
- podstiče metabolizam i delovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, nervnog i sistema za varenje, kože, ociju…
- pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga.
- Kod lokalne upotrebe u obliku krema, sprejeva i kapi idealno je sredstvo za: negu kože, alergije, zarastanje rana i opekotina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za negu zuba i usne duplje (upala desni, paradentoza, afte), negu i bolesti očiju (konjunktivitis, mrena…), za akne, seboreju, peruti…


Сродна слика Aronija-Aronia Melanocarpa
Aronija spada u porodicu ruža (Rosacea). Postoji nekoliko naziva za Aronia melanocarpa (crnoplodnu aroniju) kao npr Aronia nigra, Sorbus melanocarpa, Pirus melanocarpa i Mespilus arbutifolia var. melanocarpa. Postoje dva hibrida vrste Sorbus, naime, k sorbaronia dippelii (aronia melanocarpa k Sorbus aria; crnkastocrveni plodovi) ik sorbaronia sorbifolia (a. melanocarpa k Sorbus americana, tamnosmeđecrveni plodovi).
U prirodi aronija je žbunasta biljka koja cveta u aprilu i čiji plodovi se kao zreli beru u avgustu. Plodovi su tamno ljubičaste boje i podsećaju na borovnicu i poseduju lekovita svojstva.
Plodovi aronije pomažu kod:
  • dečjih bolesti,
  • bolesti jetre i žuči,
  • upala želuca,
  • alergija,
  • kožnih bolesti,
  • regulisanja krvnog pritiska.

Aronija je odlična za pomoć pri tegobama izazvanim:
  • malokrvnosti,
  • pritiskom,
  • probavnim tegobama,
  • migrenama,
  • povišenim šećerom,
  • takođe plod ove voćke, zbog svojih antioksidativnih svojstava, je odličan za ublažavanje stresa i sindroma hroničnog umora.
Резултат слика за bokvica muška Bokvica-muška -plantago lanceolata
Muška bokvica je biljka s prizemnim, uskim, golim i žilavim listovima. Na listovima je naglašeno 3 do 5 provodnih žila. Cvetna drška je bez listova, uglasta i uspravna, a završava zeleno-smeđim cvetnim klasom. Plod je dvosemeni tobolac.
Koristi se i u lečenju svih oboljenja organa za disanje, kod veće ili manje sluzne izlučevine. Izvrstan je prirodni lek kod plućne astme, upale plućnih vrhova, kašlja, tuberkuloze pluća i ženskih bolesti.

Bokvica je posebno pogodna za decu jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi šecerom ili medom.

 Резултат слика за bokvica ženska Bkovica-ženska -plantago maior

Prizemni listovi bokvice ženske složeni su u obliku rozete, širokog su jajolikog oblika, na rubovima delimično ili potpuno nazubljeni. Na golim listovima ističe se uglavnom 7 provodnih žila. Cvetna drška je uspravna i okrugla a cvetni klas je duguljasto-valjkast.

Ženska bokvica se koristi kao sredstvo za lečenje rana i čireva jer suzbija upale. Isto kao muška bokvica, koristi se kao lek protiv kašlja i za rastvaranje sluzi. Koristi se u lečenju bolesti mokraćne bešike i čireva na želucu i crevima. Svaku ranu ili oderotinu bokvica uspešno može da zaceli i to tako što se na ozleđenu kožu stavi izgnječena bokvica ili kapne njen sok i prekrije gazom. Bokvica je lek izbora protiv ujeda komaraca i drugih insekata.
Jela od bokvice takođe imaju lekovita svojstva. Blagotvorno deluju kod čira na dvanaestopalačnom crevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje.

Сродна слика Maslačak -Tarxacum officinale

Maslačak je zeljasta, višegodišnja biljka ispinjena mlečnim sokom. Listovi su po obodu testerasto usečeni i obrazuju prizemnu rozetu. Jezičasti i cevasti cvetovi žute boje sakupljeni su u glavičaste cvasti. Plod je ahenija prilagođena za raznošenje vetrom. 
Maslačak pojacava lučenje žuči, deluje kao diuretik, pojačava rad bubrega, čišćenja krvi, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma, kožnih ekcema, čireva...
Čaj pomaže i u terapiji malokrvnosti, neredovite menstruacije i kamena u žuči. Čaj snižava nivo šećera u krvi, a u velikim količinama može izazvati prolive i smetnje u srčanom ritmu. 

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...