среда, 31. јануар 2018.

 Hibiskus(lat. Hibiscus)
Zbog prisustva količine vitamina C i flavonoida,hibiskus ima jako antioksidaciono delovanje, pa poboljšava odbranbene snage organizma. Stoga se čaj od ove biljke naročito preporučje zimi, u vreme prehlade i gripa, jer snažno utiče na oporavak organizma.
Posebno je cenjen u indiskoj tradicionalnoj medicini, kao i kineskoj narodnoj medicini. Lako se gaji u celom svetu, prirodno stanište hibiskusa su topli i umereni, subtropski i tropski regioni. Poreklom je sa prostora današnje Indije i Kine, a smatra se da je u Evropu stigao 1731. godine, po povratku biologa sa istraživačkih pohoda u Aziji. Rod hibiskusa koji sadrži preko dvesta vrsta, pripada porodici slezova (lat. Malvaceae).
Lekovito dejstvo:
Hibiskus pokazuje odlične rezultate kada je u pitanju pad imuniteta, jer utiče na njegovo poditanje i poboljšavanje opšteg stanja organizma. Izvaredan je u slučaju prehlade, kašlja, upale grla. Pomaže kod stomačnih problema, posebno u slučaju zatvora, jer deluje kao laksativ (pospešuje pražnjenje creva). Deluje i na ublažavanje grčeva u stomaku i materici, a služi kao blag diuretik (potstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz tela). To je veoma važno za bubrežne i srčane bolesnike, jer je kod njih česta pojava zadržavanja tečnosti u organizmu. Pomaže i kod poremećaja cirkulacije, nesanice, površinskih rana, osvežava dah. Zbog velike prisutnosti flavonoida, čaj hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma i zaštitu jetre od otrova, ubrzavanje metabolizma i poboljšavanje rada stitne žlezde. Takođe snižava i krvni pritisak.(

Napitak izuzetnih svojstva:
Čaj od hibiskusa je osvežavajući, apogodan je i za opuštanje, pošto ne sadrži kofein i tein. U hibiskusu je prisutno čak trinaest aminokiselina, od kojih je šest izuzetno važno za čovekov organizam. Sadrži i veliku količinu vitamina C, kao i 7,5-9,5 posto gvožđa, flavonoide, enzime, eterična ulja, voćne kiseline. Zahvaljujući ovim svojstvima, hibiskus veoma povoljno utiče na zdravlje.

Savet puls:
Zdrav koktel:u čaj od hibiskusa dodajte sok od sveže isceđenog limuna i naranđze ili, neki drugi voćni sok, a potom dodajte med.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...