уторак, 30. јануар 2018.

KAKO SU RIMLJANI STANOVALI


Bogato stanovništvo u Rimu živelo je u zasebnim kućama (domus), a siromašni u višespratnicama za iznajmljivanje (insulae).
Tipične rimske kuće imale su prizemlje i jedan ili dva sprata. Sa obe strane ulazne kapije bile su radnje (tabernae) koje je vlasnik kuće davao trgovcima pod zakup. U kucu se ulazilo kroz predvorje (vestibulum) a odatle u atrijum (atrium), koji je služio za provetravanje, osvetljavanje i skupljanje kišnice. S obe strane atrijuma nalazile su se spavaće sobe (cubicula). Naspram ulaza u atrijum bila je radna soba (tablinum). Sa obe strane radne sobe bile su trpezarije (triclinium). Mesto gde se nalazila kuhinja (culina) nije uvek bilo utvrdjeno planom. Iz ovih prostorija ulazilo se u vrt (peristylum).
Siromašni ljudi stanovali su u višespratnicama koje su imale od tri do osam spratova. U prizemlju insula bile su radnje (thermopolia) a na spratovima stanovi (cenacula). U stanovima nije bilo ni vode, ni grejanja ni kanalizacije.   



Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...