Botulizam
Botulizam (lat. botulismus od lat. botulus - kobasica) je trovanje izazvano botulinskim toksinom, koji proizvodi botulinusov bacil (lat. Clostridium botulinum), koji se razvija bez prisustva kiseonika u kobasicama, konzervama i suvomesnatim proizvodima. Otkrio ga je krajem XIX veka u Gentu Belgijanac E. P. van Ermangem.
Glavni izvor infekcije su kontaminirana hrana i namirnice, kao što su dimljene i sušene prerađevine od mesa i konzervirano voće i povrće. Osnovni preduslov je anaerobna sredina (bez kiseonika), u kojoj su omogućene vegetacija spora i toksična aktivnost bakterija.
Simptomi botulizma
Znakovi i simptomi botulizma uzrokovanog hranom obično počinju između 18 i 36 sati nakon što se otrov nađe u telu, ali može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o količini unesenog toksina. Podjednaki su onima u slučajevima infekcije rane. Simptomi obuhvataju:
- Teškoća gutanja ili govora
- Suva usta
- Slabost lica na obe strane
- Mutan vid ili dvoslike
- Opušteni kapci
- Problemi s disanjem
- Mučnina, povraćanje i grčevi
- Paraliza
Jovana Zlatar l1
Нема коментара:
Постави коментар