субота, 6. јануар 2018.

Desna i leva srčana pretkomora

Desna srčana komora (atrium dextrum) ima šest zidova i oblik nepravilne kocke. Na gornjem zidu uliva se gornja šuplja vena (v. cava superior). Preko donjeg zida uliva se donja šuplja vena (v. cava inferior) i srčani venski sinus (sinus coronarius). Prednji zid odgovara desnom pretkomorno-komornom otvoru preko kojeg su u vezi desna srčana pretkomora i desna srčana komora. Na zadjem zidu vidi se međuvenska kvržica (tuberculum intervenosum) koja usmerava krv, prispelu iz šupljih vena, prema desnom pretkomorno- komornom otvoru. Unutrašnj zid odgovara međupretokomornoj pregradi i na njemu se vidi udubljenje zvano ovalna jama (fossa ovalis). Spoljašnji zid je proširen jednim uvastim nastavkom (auricula dextra).
Leva srčana komora (atrium sinistrum) ima takođe šest zidova i manja je od desne srčane pretkomore. Na njenom zadnjem zidu ulivaju se plućne vene preko kojih u levu srčanu pretkomoru dolazi oksigenisana krv iz pluća. Na njenom prednjem zidu vidi se levi pretkomorno-komorni otvor koji spaja levu srčanu pretkomoru i levu srčanu komoru. Unutrašnji zid leve srčane pretkomore odgovara međupretkomornoj pregradi. Sa spoljašnjeg zida polazi mali uvasti nastavak (auricula sinistra), dok se na gordnjem i donjem zidu ne vide posebne morfološke tvorevine.
                                            Monika Janković 1/3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...