среда, 27. децембар 2017.

STARI RIMLJANI

Rim su, prema predanju, osnovala braća blizanci Romul i Rem, 753. godine pre n.e. Njihova majka Rea Silvija bila je potomak trojanskog junaka Eneje, a otac im je bio bog rata Mars. Deda Romula i Rema zvao se Numitor i bio je kralj Alba Longe. Njegov brat mu je oteo vlast, zbacivši ga s prestola. U nameri da zatre Numitorovo potomstvo, novi kralj je naredio da se tek rođeni blizanci bace u Tibar. Korito u kome su se bebe nalazile doplivalo je do obale. Tu ih je podojila jedna vučica i tako spasla gladi. Potom ih je pronašao kraljevski pastir i odgajio kao svoje sinove.

Kada su Romul i Rem odrasli, vratili su svog dedu Numitora na presto Alba Longe. Potom su odlučili da osnuju grad na mestu gde su bili ostavljeni i odgajeni. Braća su se posvađala oko toga ko će vladati novim gradom. Rem je počeo da se podsmeva Romulu. Ometao ga je u izgradnji bedema, preskačući ih. Romul se na kraju toliko razbesneo da je ubio brata. Potom je osnovao grad koji je po njemu nazvan Rim. Legenda o osnivanju Rima nastala je da bi se pokazalo da rimski narod vodi poreklo od samih bogova.
Rimsko državno uređenje se menjalo. Rim je prvo bio kraljevstvo, potom republika i na kraju carstvo.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...