субота, 23. децембар 2017.

Sadrzaj ocne jabucice

Loptastu supljinu ocne jabucice u celini ispunjavaju providne tvorevine.To su:
Prednja ocna komora(camera anterior bulbi)
Zadnja ocna komora(camera posterior bulbi)
Ocna vodica(humor aquosus)
Socivo(lens)
Staklasto telo(corpus vitreum)


   PREDNJA OCNA KOMORA (camera anterior bulbi) 
-to je prostor ogranicen napred roznjacom a pozadi duzicom.Ispunjena je ocnom vodicom(humor aquosus).Periferni deo ove komore naziva se duzicno-roznjacni ugao (angulus iridocornealis) preko kojeg ocna vodica odlazi u kruzni venski sinus beonjace(sinus venosus sclerae).


  ZADNJA OCNA KOMORA (camera posterior bulbi)
-to je prostor iza duzice a ispred staklastog tela.U supljini zadnje komore spolja strce posebni nastavci cilijarnog tela koji stvaraju ocnu jabucicu.


 OCNA VODICA(humor aquosus)
-bistra i bezbojna tecnost koja ispunjava obe komore a neprestano je stvaraju pisebni nastavci cilijarnog tela (processus ciliares).Ocna vodica se izlucuje u zadnju komoru ,odakle preko zenice dospeva do leve komore.Iz prednje komore prelazi u kruzni venski sinus beonjace (sinus venosus sclerae).


 SOCIVO(lens)
-socivo ima oblik providnog diska.Svojom zadnjom stranom je uglavljeno u udubljenje na prednjoj povrsini staklastog tela.Socivo je povezano sa cilijarnim telom preko finih i tankih vlakana.Opustanjem ovih vlakana se menja ispupcenost sociva sto je vazno za nacin prelamanja svetlosti I akomodaciju.


 STAKLASTO TELO(corpus vitreum)
-ispunjava zadnji deo supljine ocne jabucice (camera vitrea).Nalazi se iza sociva i cilijarnog tela. Izgradjeno je od polutecne,providne materije koja sadrzi veliku kolicinu vode.Svojim pritiskom staklasto telo drzi cvrsto mreznjacu priljubljenu uz sudovnjacu i ne dozvoljava njeno odvajanje ili nabiranje.Pored toga staklasto  telo propusta svetlost i ucestvuje u prelamanju svetlosnih zraka.
                       OCNI ZIVAC -n.opticus









   

      
 KATARINA MARKOVIC 1/3 

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...