субота, 23. децембар 2017.

Prirodni lekovi

S ozbirom da je period virusa i raznih bolesti, izdvojila sam za vas neke recepte kako se možete efikasno i jeftinije od farmaceutskih proizvoda izlečiti u ovom periodu, a da pritom iskoristite sastojke koje već možda imate kod kuće.


⇢Čajevi za lečenje organa za disanje⇠


U ovoj grupi čajnih mešavina najčesće se nalaze:
- list belog sleza (Altheae folium)
- koren belog sleza (Altheae radix)
- koren sladića (Glycyrrhizae radix)
- cvet crnog sleza (Malvae flos)
- list timjana (Thymi folium)
- plod anisa (Anisi fructus)
GLYCYRRHIZA
Glycyrrhiza glabra L. Fabaceae
Slatki koren, sladić

Резултати слика за slatki koren sladicaOpis biljke: Višegodišnja poludrvenasta biljka, visine do 2m. Listovi su dugi do 20cm, a cvetovi do 1,3cm, ljubičaste boje. Koren je snažan, razgranat, žute boje.
Stanište: Rasprostranjena je u zemljama Srednje i Južne Evrope, u Kini i zemljama Balkana. Ima je po stenama i vlažnim područjima. Kod nas je ima u Vojvodini.
Dobijanje: Sakuplja se iz prirode, gde je ima u dovoljnim količinama.
Priprema: Kafenu kašiku usitnjene biljke preliti sa 200ml  hladne vode. Zagrejati do ključanja. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji 20-30 min. Procediti i piti tri šolje čaja dnevno pre jela. Čaj ne treba zaslađivati, jer se koren sladića i koristi kao sredstvo za zamenu šećera. Rok upotrebe je 18 meseci, uz čuvanje u dobro zatvorenoj posudi, zaštićenoj od svetlosti.



Čaj za želudac⇠

U ovu grupu čanij mešavina spadaju:
- pelen (Absinthii herba)
- kičica (Centauri herba)
- list gorke deteline (Menianthidys folium)
- list pitome nane (Menthae piperitum folium)
- rizom đumbira (Zingiberis rhizoma)
- kora cimeta (Cinnamomi cortex)




MENTHA
Mentha piperita L. labiatae
Nana, metvica, pitoma nana

Резултати слика за menta

Opis biljke: Višegodišnja zeljasta biljka sa snažno razvijenim rizomom. Stabljika može biti visoka do 1m. Listovi su zelene boje na dugačkim drškama. Cvetovi su svetloljubičaste boje ili ruzičaste boje, sakupljeni u cvasti koje imaju oblik klasa. Cveta od jula do septembra,
Stanište: Evropa, Rusija, Severna i Južna Amerika, Afrika, Azija. Kod nas se gaji na plantažama.
Dobijanje: Pitoma nana se gaji u plodoredima i u obliku kulture na istom zemljištu može ostati do dve godine. Traži intenzivnu negu, ali zato ima veliku komercijalnu vrednost. Ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina.
Priprema: Kašiku usitnjene biljke preliti na 200ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da proključa. Ostaviti da odstoji 15-20 min, a zatim procediti. Pije se po tri šolje čaja dnevno.



CINNAMOMUM
Cinnamomum div. Lauraceae
Cimet

To je kora vrlo prijatnog mirisa i ukusa, dobijena iz raznih vrsta roda cimeta, poreklom iz Azije. Upotrebljava se kao začin, a takođe se priređuje i kao cimetna voda. Koristi se i kao stomahik i hemostatik. Ulazi u sastav raznih čajnih mešavina.


⇢Čaj protiv grčeva⇠


U ovu grupu čajnih mešavina spadaju:
- cvet kamilice (Chamomillae flos)
- list matičnjaka (Melissae folium)
- koren odoljena (Valerianae radix)

MATRICARIA
Matricaria chamomilla L. Asteraceae
Kamilica, titrica, prstenak
Opis biljke: Jednogodišnja biljka, visine do 60cm. Listovi su sitni, perasto deljeni. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste cvasti. 
Stanište: Biljka je izuzetno rasprostranjena (zemlje Balkana, Mediterana, Rusija)
Dobijanje: Plantažno proizvedena kamilica je kvalitetnija jer su selekcijom dobijene sorte koje daju biljku sa visokim sadržajem etarskog ulja. Osim toga, plantažno gajena kamilica pristiže ujednačeno, tako da se može mehanizacija za branje. Cvasti se beru obavezno po lepom vremenu kada su beli, obodni cvetovi potpuno otvoreni i nalaze se horizontalno. Suši se u tankom sloju u hladu, na promaji.
Priprema:  Dve kašike cveta kamilice preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji 30 min, a zatim procediti. Piju se po tri šolje nezaslađenog čaja dnevno.



Čaj za decu⇠

U ovu grupu čanij mešavina spadaju:
- cvet kamilice (Chamomillae flos)
- list pitome nane (Menthae piperitae folium)
- hajdučka trava (Millefolii herba)
- koren sladića (Glycyrrhizae radix)
- plod anisa (Anisi fructus)
- rizom pirevine (Graminis rhizoma)

ACHILLEA
Achillea millefolium L. Asteraceae
Hajdučka trava, ajdučica, kunica



Opis biljke: Višegodišnja zeljasta biljka visine do 80cm. Listovi su eliptični ili izduženo lancetasti, dvostruko ili trostruko perasto delejni. Cvetovi su žutozeleni, sakupljeni u glavičaste cvasti. 
Stanište: Ima je po balkanskim zemljama, Italiji, Nemačkoj, Rusiji. Kod nas raste po kamenjarima, na sušnim i umereno vlažnim livadama, ređe u šumama.
Dobijanje: Za čaj se koristi nadzemni deo biljke, sabira se kada je biljka u cvetu. Suši se u hladu, na promaji, ili u sušnici na temperaturi od 40͒ C.
Priprema: Kašiku usitnjene biljke preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji pola sata i procediti. Tri puta dnevno se pije po šolja nezaslađenog čaja. 






Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...