субота, 30. децембар 2017.

OЧНА ЈАБУЧИЦА

                                                                          ОЧНА ЈАБУЧИЦА


                                            Rezultat slika za oko
Очна јабучица (често синонимом за око), готово је сферно тело, које је испуњено масом која је састављена по принципу плутајуће суспензије; у одређеним границама може ротирати око било којег броја оса, без угрожавања положаја у орбити или само маргинално. Њен плашт се састоји од три концентрична слоја с различитим функцијама.
Унутрашњост очне јабучице садржи стакласто тело (Corpus vitreum), а лећа (Lens) се дели на предњу и стражњу очну комору.
Споњашња очна овојница беоњача (Tunica externa bulbi и Tunica fibrosa bulbusa) је подељена у два дела. У местима где је светло улази у очи, прелази у прозирну рожњачу(Sclera). Стално је навлажена очном течношћу. Дубински, директно належе на беоњачу, која чини највећи део преосталог вањског слоја очне јабучице. На њу се вежу екстраочни мишићи који покрећу око у очној дупљи. У предњем сегменту је прекривена и вежњачом (Conjunctiva), тако да се само рожњача натапа директно сузномтечношћу.
Средња очна овојница (Tunica media bulbi или Uvea) се састоји од три дела. Судовњача је богата у крвним судовима, те опскрбљује суседне слојеве нутријентима и кисеоником и често је пигментисана. Према напред иде преко цилијарног тела (Corpus ciliare), кроз које пролази структура леће и делови за акомодацију ока. Најистакнутији део средње овојнице ока је шареница (Iris). Она регулише величину отвора зенице (Pupilla) и количину светлости. Њена пигментација одређује боју очију.
Унутрашња очна овојница (Tunica interna bulbusa) је грађена од мрежњаче. Она укључује светлосно осетљиве ћелије (фоторецепторе). При месту где очни нерв излази из ока (оптички диск), не постоје светлосно осетљиве ћелије; одговарајући део овог је слепа мрља. Поента најоштријиег вида је у малом пољу званом fovea, која се налази у склопу жуте мрље (Macula lutea). Унутрашња овојница такође укључује пигментни слој, пигментни епител.
Стакласто тело (Corpus vitreum) је попут гела прозирна супстанца која одржава сферни облик ока. Налази се унутар ока, између леће и мрежњаче и има је мали оптички ефект рефракцијског медија (што је укључује у „оптички апарат ока“). Стакласто тело се састоји од око 98% воде, око 2% хијалуронске киселине и мреже колагених влакана (<< 1%).


                                                                                                        Марија Живковић  1/3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...