понедељак, 25. децембар 2017.

Građa srčanog zida

Slojevi srca (epikard, endokard, miokard)
Epikard
Epikard (lat. epicardium) je visceralni list perikarda i poseduje celomni epitel i sve serozne opne. Ispod epitela nalazi se vezivno i masno tkivo, koje je najdeblje u srčanoj brazdi, koja odvaja pretkomore od komora (sulcus coronaris). On presvlači i velike arterije koje izlaze iz srca. U subepitelnom masnom tkivu (koje se uvećava sa starenjem) nalaze se arterije i vene srca, kao i živci i limfni sudovi.
Ovo tkivo ima zaštitnu funkciju srca. Epikard proizvodi perikardijalnu tečnost koja olakšava kretanje srca u srčanoj kesi. Za vreme kontrakcije komora, talas depolarizacije se kreće od endokarda ka epikardu.

Endokard
Endokard (lat. endocardium) je omotač koji iznutra prekriva srčane šupljine i sve izbočine i formacije koje se tu nalaze. Površina endokarda može biti glatka i ravna, ili izbočena u obliku gredica koje se nazivaju trabekule lat. trabeculae carneae. U nivou ušća endokard se izbočuje u duplikature, oblika listića ili polumesečaste zaliske (lat. valvula semilunaris). Ti listići oblikuju i zalistke na atrioventrikularnim ušćima.
Endokard se sastoji od endotela, subendotelnog vezivnog tkiva i mišićno-elastičnog sloja (glatke mišićne ćelije). Endokard sa mišićnicom srca, (miokard), spaja subendokardijalno vezivno tkivo u kojem se mogu videti velike, svetle Purkinjeove ćelije koje pripadaju sprovodnoj muskulaturi srca.

Miokard
Miokard ili srčani mišić (lat. myocardium) srca sastoji se od posebnih građenih poprečno-prugastih mišićnih vlakana, koja su deblja u području komora, a tanja u području pretkomora, i od specifične sprovodne srčane muskulature. Poprečno prugasta muskulatura srca naziva se i srčani skelet. U endomiziju se nalazi veliki broj krvnih kapilara.
Mišići obe komore su dobro razvijeni s tim da su mišići leve komore jače razvijena i najdeblji kada se gleda na poprečnom preseku. Razlog za to je što leva komora pumpa krv u sistemski krvotok gde je pritisak mnogo veći, za razliku od desne komore koja pumpa krv u plućni krvotok.
Aleksandra Ranisavljević I/3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...