уторак, 26. децембар 2017.

EVOLUCIJA ČOVEKA






Evolucija(evolutio) je nauka o razvoju živog sveta.
Kada se radi o čoveku moramo da obratimo pažnju na BIOLOŠKU-telesnu evoluciju i KULTURNU evoluciju.

BIOLOŠKA EVOLUCIJA-promene u građi tela,razvijene fizičke osobine.
KULTURNA EVOLUCIJA-promene u ponašanju,običajima,naukama,znanju...




Ljudi smatraju da se prvi čovek pojavio pre oko 2 miliona godina.


Najznačajnije fizičke promene koje su se dogodile:
ZAPREMINA MOZGA SE POVEĆALA
ČOVEK JE POČEO DA HODA NA DVE NOGE
PREDNJE UDOVE JE POČEO DA KORISTI ZA RAD
IZRADA ORUĐA OD KAMENA I DRVETA


Jačala je potreba za udruživanjem,postavljanjem pravila ponašanja,razvijala se umetnost(slikarstvo,muzika),religija,nauka...


Čovek razvija
IZRADU ORUĐA I ORUŽJA 
GAJENJE BILJAKA
PRIPITOMLJAVANJE ŽIVOTINJA
ORGANIZOVAN RAD
IZGRADNJA PRVIH NASELJA
POJAVA GOVORA
RAZVOJ PISMA


PRVA NASELJA


Related image

Fosil je očuvani ostatak nekog organizma,njegovog dela ili tragova života(lat. fossus,u bukvalnom prevodu ,,onaj koji je zakopan")
Prvi oblik star 2,5 miliona godina pronađen je u južnoj Africi 1925. godine.Dobio je naziv Australopithecus(lat. australis=južni,pithecos=majmun).Imao je volumen mozga kao viši majmuni,hodao uspravno i imao neke ljudske osobine.Nije izrađivao oruđe.1974. je u Africi nađen  je ženski kostur ove vrste koji je nazvan Lucy.Imali su nisko čelo,isturenu vilicu i jake kutnjake.Hranili su se biljnom hranom.

Homo habilis(spretan čovek)živeo je od pre 2,4 miliona godina pa do pre 1,5 miliona godina.Bio je prvi pripadnik ljudskog roda(lat homo).Razvio se u južnoj i istočnoj Africi.Koristio je kameno oruđe.Imao je veći mozak i manje zube u odnosu na australopitekusa.

Related image

Homo erectus(uspravan čovek) je živeo pre oko 1,8 miliona godina.Usled ledenog doba prešao je iz Afrike u Aziju i Evropu.Živeo je u manjim grupama.Koristio je kameno oruđe i vatru.Zubi su bili slični kao kod današnjeg čoveka.Koristio je kuvanu i pečenu hranu.Nestao je pre oko 300 000 godina.
Image result for homo erectus

Homo neanderthalensis(neandertalac)živeo je pre oko 250 000-30 000 godina.Dobio je naziv po pećini u Nemačkoj(Neandertal)gde su pronađeni njegovi fosilni ostaci.Bili su niskog rasta,mišićavi,sa izraženim čeonim lukovima.Živeli su u pećinama,u zajednicama.Bili su dobri lovci.
Image result for homo neanderthalensis


Homo sapiens(razuman čovek) živeo je pre oko 150 000-200 000 godina.Živeo je u Africi,a kasnije u Evropi.Direktni predak je kromanjonski čovek(fosili su pronađeni u Francuskoj,Kromanjon).Viši je od neandertalca,ima finije crte lica,sposobnost govora i umetničke veštine.
Image result for homo sapiens



Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...