Састав лека (активне и помоћне материје у лековима)

1. Конзерванси
Конзерванси су средства која се додају фармацеутским препаратима да спрече развој микроорганизама у препарату и сведе на минимум ризик по стабилност препарата и могућност инфекције пацијента при коришћењу лека.Идеалан конзерванс треба да има тачно дефинисан хемијски састав, широк спектар дејства, одређену ефикасност и стабилност, добру растворљивост и органолептичка својства (боја, мирис, укус) и да је компатибилан са састојцима препарата и амбалажом.
Најчешће коришћени конзерванси су:
а) бензоева киселина, натријум-бензоат и естри бензоеве киселине (парабени),
б) алкохоли (етанол, глицерол, пропиленгликол, хлорбутанол, бензилалкохол)
в) кватернарна амонијум једињења (бензалконијум-хлорид, бензетонијум-хлорид)
г) органска једињења живе (фенилжива(II)-ацетат, фенилжива(II)-борат, тиомерсал)
д) фенол и његови деривати (крезол, хлоркрезол)
ђ) остали конзерванси (хлорхексидин, сорбинска киселина, калијум-сорбат).
2, Антиоксиданси
Антиоксиданси су средства која имају улогу да спрече оксидативну разградњу активних и помоћних материја. Процеси оксидације су најизраженији у воденим растворима, при чему долази до хидролитичке разградње компоненти лека, док уљане и масне компоненте неких фармацеутских облика подлежу оксидацији услед чега ужегну.
3.Ароме
Ароме се користе да ублаже непријатан укус лека који, нарочито у педијатрији, може изазвати мучнину и повраћање. Додавањем арома се непријатан укус лека само ублажава, а не покрива у потпуности, да би пацијент имао утисак да узима лек, а не храну. Ублажавање непријатног укуса се назива хармонизација, а у ту сврху се користе глицерол, сорбитол, скроб, заслађивачи (ако је препарат кисео) или натријум-хлорид (ако је препарат горак). Ароме могу да буду природне и вештачке, а најчешће се користе ванила, карамел, мента и лимун.
4. Заслађивачи
Заслађивачи су супстанце природног или вештачког порекла, без хранљиве вредности које се користе као замене за обичан шећер ( сахароза) у случајевима дијабетеса или гојазности, а неки од њих се користе и као коригенси укуса. Најчешће коришћени природни заслађивачи су фруктоза, манитол, сорбитол, глицеризин и хесперидин, а од вештачких сахарин-натријум и цикламенти. Предност се даје сахарин-натријуму јер јр најмање штетан од свих вештачких заслађивача и брзо се елеминише из организма.
5. Боје
За бојење лековитих препарата се користе боје које се употребљавају и у прехрамбеној индустрији. Оне могу да буду природне (хлорофил-зелена, карамел-црвеносмеђа, каротен-жута) и вештачке. У данашње време се користе суспензије нерастворених боја у неком течном носачу које се називају пигменти. Природни бели пигмент је титан-диоксид, а природни жути је гвожђе(II)-оксид.
Eeey kad ce anatomija
ОдговориИзбриши