субота, 2. јун 2018.

sindrom policisticnih jajnika

Sindrom policističnih jajanika (PCOS) je poremećaj nepoznatog uzroka koju karakterizira poremećaji menstrualnog ciklusaanovulacija i znakovihiperandrogenizma. Bolest se naziva i Stein-Leventhalov sindrom, prema Steinu i Leventhalu koji su prvi prepoznali vezu između policističnih jajnika, znakovahirzuitizma i amenoreje.




Točan uzrok nastanka bolesti nije utvrđen. Kod oboljelih se može utvrditi poremećaji metabolizma androgena i estrogena i poremećaji kontrole stvaranja androgena. Kod većine nalazimo visoke serumske koncentracija androgenih hormona (testosteronandrostenedion,dehidroepiandrosterone sulfat tj. DHEA-S) iako vrijednosti mogu biti i normalne. Bolest je povezana i sa perifernom inzulinskom rezistencijom i hiperinzulinemijom, te pretilošću.
Dijagnostički kriteriji za utvrđivanje bolesti razvijali su se kroz povijest. Rotterdamski kriteriji iz 2013. za dijagnozu bolesti endokrinološkog društva. Potrebno je utvrditi dva od tri poremećaja:
  • suvišak androgena
  • ovulatorna disfunkcija
  • policistični jajnici
te je potrebno je isključiti ostale bolesti koji mogu uzrokovati navedene poremećaje (npr.hiperprolaktinemijabolesti štitnjače, određene oblike kongenitalne adrenalne hiperplazije)

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...