Kesten
pitomi
Kesten
pitomi (lat. castanea sativa) u narodu još poznat kao kesten,
kostanj, marun, gorski kesten… Strani nazivi engleski – sweet chestnut, francuski – chataigner, nemački – edel – kastanie, echte kastanie, ess –
kastanie, slovenski – kostanj, talijanski – castagno comune…
Kesten pitomi se sastoji od dijetalnih vlakana, masti,
proteina, škroba, ugljenih hidrata, kalija, vitamina E,C,
A, sumpora, fosfora, magnezija, kalcija, bakra, mangana, hlora,gvožđa. Koristi
se kora, rese, plod, list, bere se u septembru. Kesten pitomi kao lek ima
široku primenu, namirnica je visoko kaloričnih vrednosti. Ucelini i jača i
obnavlja organizam, preporučuje se osobama koje su
slabe po prirodi, deci u razvoju, osobama koje se bave sportom. Teško je
probavljiv pa se ne preporučuje u velikim količinama. Listovi kestena pomažu
kod raznih oblika kašlja kao što je hripavac i za iskašljavanje katara dok
se čaj od listova preporučuje za grkljanje
kod raznih problema sa grlom. Narodna medicina kesten pitomi koristi kao pomoć
u lečenju krvarenja. Kuvani kesten pročišćava krv, sa obzirom da ne sadrži ni
fruktozu ni glukozu izvrsna je poslastica i preporučuje se dijabetičarima,
vegetarijancima. Med od kestena obnavlja unutrašnje organe
posebno jetru, creva i želudac. Kesten pitomi je poznat adstrigens,
antibakterik, antidjaroik, laksativ, roborans…
Нема коментара:
Постави коментар