петак, 1. јун 2018.

Kesten pitomi




Kesten pitomi (lat. castanea sativa) u narodu još poznat kao kesten, kostanj, marun, gorski kesten… Strani nazivi engleski – sweet chestnut, francuski – chataigner, nemački – edel – kastanie, echte kastanie, ess – kastanie, slovenski – kostanj, talijanski – castagno comune…
Kesten pitomi se sastoji od dijetalnih vlakana, masti, proteina, škroba, ugljenih hidrata, kalija, vitamina E,C, A, sumpora, fosfora, magnezija, kalcija, bakra, mangana, hlora,gvožđa. Koristi se kora, rese, plod, list, bere se u septembru. Kesten pitomi kao lek ima široku primenu, namirnica je visoko kaloričnih vrednosti. Ucelini i jača i obnavlja organizam, preporučuje se osobama koje su slabe po prirodi, deci u razvoju, osobama koje se bave sportom. Teško je probavljiv pa se ne preporučuje u velikim količinama. Listovi kestena pomažu kod raznih oblika kašlja kao što je hripavac i za iskašljavanje katara dok se čaj od listova preporučuje za grkljanje kod raznih problema sa grlom. Narodna medicina kesten pitomi koristi kao pomoć u lečenju krvarenja. Kuvani kesten pročišćava krv, sa obzirom da ne sadrži ni fruktozu ni glukozu izvrsna je poslastica i preporučuje se dijabetičarima, vegetarijancima. Med od kestena obnavlja unutrašnje organe posebno jetru, creva i želudac. Kesten pitomi je poznat adstrigens, antibakterik, antidjaroik, laksativ, roborans…




Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...