понедељак, 4. јун 2018.

Eritrociti - Erythrocytes

Eritrociti (crvena krvna zrnca) - Erythrocytes

Broj crvenih krvnih zrnaca kod zdravih osoba zavisi od više faktora kao što su pol, starost, nadmorska visina. Prosečan broj eritrocita kod odraslog muškarca se kreće između 4,2 i 5,8 x 1012/l, a kod žena između 3,7 i 5,2 x 1012/l krvi. Procenat krvi koji čine eritrociti se naziva hematokrit i iznosi 40-45%.

Eritrociti ili crvena krvna zrnca su najbrojnija vrsta ćelija u organizmu čija je osnovna uloga transport gasova - kiseonika (O2) od pluća do tkiva i ugljen-dioksida (CO2) u obrnutom smeru.
Eritrociti su ćelije oblika bikonkavnog sočiva (sa udubljenjem sa obe njihove strane). Ovakav oblik eritrocitima daje maksimalnu elastičnost i savitljivost, omogućavajući im da prođu kroz veoma uske kapilare.
Zreli eritrociti sadrže oko 70% vode, a preostalu količinu uglavnom čini hemoglobin, koji služi za vezivanje gasova. Hemoglobin je crveni pigment pa je on odgovoran za crvenu boju krvi. Koncentracija hemoglobina se kreće od 140 g/l (kod žena) do 160 g/l krvi (kod muškaraca).

U proizvodnji eritrocita u početku učestvuju jetra, slezina i limfni čvorovi, a pri kraju crvena koštana srž. Vremenom se koštana srž dugih kostiju postepeno zamenjuje masnim tkivom, tako da se nakon dvadesete godine ove ćelije proizvode samo u membranoznim kostima kao što su kičmeni pršljenovi, rebra, grudna kost i karlične kosti.

Sirovine potrebne za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca su:
  • Vitamin B12 (neophodan za proizvodnju hemoglobina),
  • Folna kiselina,
  • Proteini,
  • Gvožđe (hemoglobin sadrži gvožđe),
  • Koštana srž.
Ćelijska membrana eritrocita se sastoji od dvostrukog sloja lipida.Ovaj dvostruki sloj je sastavljen od holesterola i fosfolipida u jednakim težinskim odnosima.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...