7 zdravstvenih dobrobiti kruške
1. Bogata je vlaknima
Većina nas prehranom ne unosi ni polovinu potrebne količine vlakana u organizam, iako su ona bitna ne samo zbog kvalitetne probave nego i kao zaštita od hroničnih bolesti.
Samo jedna kruška dnevno osigurat će vam čak petinu potrebnih vlakana, pa je svakako uključite u voćne salate, jedite kao samostalni, voćni obrok ili pripremite na neki drugi način.
Kruška će povoljno delovati na probavu, smanjiti osećaj nadutosti i postaknuti brži rad crijeva.
2. Čisti organizam i skida kilograme
Budući da povoljno deluje na probavu, kruška je voće koje se preporučuje i tokom dijete i u periodu kada želite skinuti višak kilograma.
Kruška od 100 grama sadrži 56 kalorija (od kojih na ugljikohidrate otpada oko 14) i pripada skupini namirnica niskog kalorijskog indeksa i niskog kalorijskog punjenja.
Dugotrajno će vas zasititi i telu priskrbiti zdravu energiju, bez debljanja i oscilacije u razini inzulina.
Ujedno, bogata je prirodnim sastojcima koji potiču dubinsko čišćenje, izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.
3. Štiti od dijabetesa i srčanih oboljenja
Zahvaljujući flavonoidima, kruška je izvrstan borac protiv dijabetesa, osobito tipa 2. Povoljno utiče na razinu šećera u krvi, održavajući je stabilnom.
Kruška štiti srce i krvne žile, smanjuje razinu štetnog kolesterola te pomaže organizmu u prevenciji moždanog i srčanog udara.
4. Jača imunitet i ublažava upale
Nedavne studije potvrđuju da kruška može pomoći ojačati imunitet i povoljno delovati na ublažavanje upalnih procesa u telu, budući da posjeduje snažan antioksidans kvercetin.
On se nalazi u kori, pa nastojte konzumirati organske i hemijski netretirane kruške s korom. Ovaj antioksidans zaslužan je i za prevenciju Alzheimerove bolesti.
Kruška se nalazi u grupi voća koje je hipoalergeno, pa je izvrstan izbor i za alergičare.
5. Pomaže u zaštiti od karcinoma
Ova ukusno letnje voće pronašlo je svoje mesto i na listi namirnica koje štite od karcinoma.
Fitonutrijenti kojima kruška obiluje pokazali su pozitivno delovanje na zaštitu organizma od karcinoma pluća, jednjaka, želuca i creva.
6. Brine o koži
Kruška je bogata i beta-karotenom (provitaminom vitamina A) - snažnim antioksidansom koji je zaslužan za zaštitu i normalnu funkciju kože i sluznice.
Prirodno štiti kožu od vanjskih uticaja te je odgovoran za stvaranje pigmenta melanina u koži.
7. Čuva vid
Tri do četiri kruške na dan smanjuju rizik od degeneracije žute pege ili makularne degeneracije, tipičnog oboljenja u starijih osoba.
Ovo voće prirodna je zaštita dobrog vida, pa je iskoristite za jelo ili pripremu ukusnih letnjih napitaka i sveže cijeđenih sokova u kojima može uživati cela porodica.
Нема коментара:
Постави коментар