Mnogo je razloga da u svoju ishranu uvrstite kesten. Miris pečenog kestena koji se širi ulicom svima nam je dobro poznat,a li možda ne znate sve prednosti koje ima po zdravlje.
Blago je slatkastog ukusa i ima široku primenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

:
Pri kupovini kestena birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Čuvajte ih na hladnom mestu do dve nedelje. Ako se tokom ovog perioda pojave rupice zahvaćeno kestenje odmah uklnite od zdravog.
Kesten možete koristiti u najrazličitijim receptima a evo
7 razloga zbog kojih obavezno treba da ga uvrstite u zimsku ishranu:
1.Brzo zasićuje - Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.
2. Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.
3. Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.
4. Koristan u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.
5. Sadrži sve esencijalne amino kiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.
6. Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.
7. Kesten je dobar u borbi protiv anemije– sa visokim je sadržajem govožđa i u kombinaciji sa nekim svežim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.
8. Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.
9. Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.
7. Čuva crevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.