понедељак, 14. мај 2018.

Ribizla (Ribes)

Рибизла (лат. Ribes) је род бобичастог воћа. Има плод у облику грозда, расте на великом грму глатких грана. Бобице на грозду велике су као зрно грашка. Према боји плодова разликују се беле, црвене и црне врсте и сорте рибиза. Беле и црвене сорте имају киселкасто сладак, освежавајући укус, а црна рибизла је горког укуса.

Рибизла је богата витамином Ц, помаже у лечењу разних инфекција, бубрежних тегоба, поспешује рад црева и подстиче излучивање штетних материја из крви. Успева на местима која су изложена сунцу и доброј вентилацији, али неопходна јој је и влага. Достиже висину од једног до два метра, у зависности од квалитета земљишта и положаја станишта.

Употреба у исхрани
Рибизла се може послужити као десерт. Црна рибизла послужује се посута шећером. Од рибизле се прави мармелада, џем, желе, сируп или врло тражени воћни сокови и чајеви, и то од црне и црвене рибизле. Рибизла се користи у посластичарству и у кулинарству као додатак воћним салатама.

Познато је и вино од рибизле.


Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Saxifragales
Породица: Grossulariaceae
Род: Ribes






                                                       Martin Djosic 1/5









-

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...