четвртак, 31. мај 2018.

Papaja (Carica papaya)

                                  Papaja (Carica papaya)                                   

Carstvo: Plantae
Klasa: Magnoliopsida
Red: Brassicales
Porodica: Caricaceae
Rod: Carica
                                                 

Papaja je drvenasta biljka iz porodice Caricaceae. Poreklom je iz tropskih krajeva Amerike. Prvi put je kultivisana u Meksiku, a trenutno se uzgaja u većini tropskih zemalja, i u Sjedinjenim Američkim Državama (savezne države Florida, Havaji i dr.).

Papaja raste kao drvo, sa stablom visine 5–10 m. Listovi rastu na gornjim delovima grana, dužina liske je 50–70 cm. Plod je jestiv, ima glatku koru žute ili zelenkaste boje, ovalnog je oblika. Mesnati dio ploda je jarko narandžast, mekan i sladak. Unutar mesnatog dela ploda nalazi se veliki broj crnog, naboranog semenja.

Papaja se koristi za pripremu voćnih salata i sokova. Kora se mora ukloniti, jer sadrži štetne materije. Papaja sadrži proteolitički enzim papain, koji se koristi za proizvodnju lekova za lečenje gastrointestinalnih poremećaja i resorpciju hematoma.

Nutricionisti preporučuju papaju za ishranu, jer je bogata likopenom (u proseku 3,39 mg na 100 g), vitaminom C, kao i mineralima važnim za ljudsko telo. Što je zrelija, to je veća koncentracija hranjivih materija.

Papaja je prvo voće, čiji je genom bio sekvenciran.





Martin Djosic 1/5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...