Grejpfrut je jedna od najzdravijih voćki iz porodice suptropskih citrusa, prepoznatljiv u svetu po svom gorko-kiselom ukusu. Proizveden je prvi put na Barbadosu, kao hibridna vrsta voća, nastala ukrštanjem limuna i pomorandže.
Danas se grepfrut gaji u gotovo svim tropskim i suptropskim krajevima, a izvozi se svuda u svetu. Postoji više vrsta grejpfruta, a najpoznatije su one sa crvenom, roze i belom pulpom. Kao i svi drugi citrusi, i grejpfrut sadrži veliku količinu vitamina C. Međutim, to nije jedina njegova karakteristika. Grejp je jako dobar i koristan za naše zdravlje.
U sastav grejpfruta ulazi otprilike 88% vode. Idealan je za dijete za mršavljenje, zbog sadržaja limunske kiseline. Pored toga, efkasan je i za mnoge druge zdravstvene probleme.
1. Mršavljenje
Grejpfrut sadrži enzime koji sagorevaju masti, sadrži dosta vode i malo natrijuma. Kombinacija ovih supstanci efikasna je za ubrzavanje metabolizma. Preporučuje se da svakog dana, pre svakog obroka pojedete jednu polovinu grejpa, jer će vam to pomoći da smršate. Vitamini i enzimi u grejpu regulišu nivo šećera u krvi, zbog čega ćete se osećati energičnije i nećete osećati glad između obroka.
2. Sprečava artritis
Grejpfrut sadrži salicilnu kiselinu koja pomaže u razgradnji neorganskog kalcijuma, koji se nakuplja u hrskavici zglobova, što može dovesti do artritisa. Ukoliko već patite od artritisa, pokušajte da pijete sok od grepfruta sa jabukovim sirćetom, kako biste ublažili simptome ove bolesti.
Salicilna kiselina, koju sadrži grejp, funkcioniše kao moćan antiseptik protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.
3. Sprečava rak
Za crvenu boju grejpfruta zadužen je pigment likopen. Likopen je moćan agens protiv tumora i raka, jer eliminiše slobodne radikale koji uzrokuju rak. U kombinaciji sa vitaminom A i C koje takođe sadrži grejp, likopen ima još jače dejstvo.
Grejpfrut sadrži i antioksidans naringenin. Ovaj antioksidans pokazao se efikasnim u lečenju kancerogenih ćelija prostate.
4. Štiti srce
Različiti antioksidansi koji se nalaze u grejpfrutu pomažu u snižavanju visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi, i na taj način štite jedan od najbitnijih organa u organizmu, srce. Što je grejpfrut crveniji, to znači da sadrži veću količinu antioksidanasa. Svi koji pate od visokog nivoa holesterola i triglicerida, trebalo bi da u svoju ishranu uključe grejpfrut. Preporučuje se konzumiranje bar jednog grejpa dnevno.
5. Poboljšava izgled kože
Da li ste znali da grejpfrut može otkloniti tamne fleke koje se ponekad javljaju na kolenima i laktovima? Grejpfrut može otkloniti fleke sa kože zahvaljujući vitaminu C, koji smanjuje preterano stvaranje pigmenta kože. Presecite grejp na pola, stavite malo šećera preko, i utrljajte na kolena i laktove, ili na neki drugi deo tela koji želite da posvetlite (izbelite). Možete ga nanositi i na lice, ali budite obazrivi ukoliko imate nežnu kožu, jer može doći do iritacije.
6. Podmlađuje
Podmlađivanje je još jedna prednost grejpfruta, koja se takođe duguje vitaminu C. Ovaj vitamin održava kožu perfektnom – čvrstom, glatkom i nežnom, jer stimuliše proizvodnju kolagena. Zato je bitno da svakog dana jedete grejp.
7. Štiti od prehlada
Konzumiranje svežeg grejpa ili prirodnog soka od grejpa, pomaže kod otklanjanja temperature uzrokovane prehladom. Grejp poboljšava funkciju jetre i jača imuni sistem, tako da nas štiti od prehlada i infekcija.
Carstvo: | Plantae |
Odeljak: | Magnoliophyta |
Klasa: | Magnoliopsida |
Red: | Sapindales |
Porodica: | Rutaceae |
Rod: | Citrus |
Нема коментара:
Постави коментар