четвртак, 31. мај 2018.

ARGANOVO ULJE

-Ulje argana, poznato i kao marokansko ulje, dobija se od orašastih plodova drveta Argania spinosa, čija je zemlja porekla Maroko. Berberi ga nazivaju i "drvo života". Smatra se veoma dragocenim uljem (oleum), jer je pravi nektar za negu kose, noktiju i kože(cutiss), i vekovima  se koristi u kozmetici. Zna se i da je jedan o najdelotvornijih anti-age ulja na svetu, pre svega zbog mnoštva nutrijenata koje sadrži.

-U sastav arganovog ulja ulaze zasićene i nezasićene masne kiseline koje preveniraju upalne na koži i hidriraju je. Ima i sterole, minerale, karotenoide koji štite kožu od UV zračenja, kao i obilje vitamina E, koji je snažan antioksidans i saveznik u borbi protiv ožiljaka, ekcema (eczema) i bora. Ferulinska kiselina iz arganovog ulja pospešuje dejstvo vitamina C i E, a polifenoli deluju protivupalno i regenerativno. Zbog provereno dobrih osobina, arganovo ulje ima široku primenu.

Hidracija:
-Arganovo ulje n masti kožu, pa je odlično i za hidrataciju masne, mešovite i problematične kože. Koža ga brzo upija, zbog čega je dobro i za noćnu negu i održavanje optimalne vlažnosti. Dve kapi arganovog ulja treba staviti na dlan (palma), ugrejati i nežnim pokretima naneti na čistu kožu lica i dekoltea. Takođe, arganovo ulje je veoma korisno i kao prirodna, hranljiva podloga za šminku. Veoma lako možete sami da napravite losion od arganovog ulja, tako što u 2 dl ohlađenog zelenog čaja dodate 4 kapi arganovog ulja, pa nanosite na čisto lice, ujutru i uveče, bez ispiranja.
Piling:
-Pomešajte kašičicu morske soli sa 3 kapi arganovog ulja, i nežnim pokretima masirajte lice, izbegavajući predeo oko očiju, pa posle par minuta isperite. Koža će vam biti blistava, a nečistoće uklonjene. Takođe, ovaj piling je dobar i za suvu i zadebljalu kožu na laktovima (ulnae) i na petama (talus). 

Bubuljice:
-Arganovo ulje ima veoma kvalitetne sastojke i blagotvorno je za problematičnu kožu, sklonu aknama (acne) i bubuljicama (papula), jer je štiti od ožiljaka i smiruje upale. Koristi se i za tretman opekotina od sunca i drugih oštećenja izazvanih suvom kožom. Na zahvaćena područja nežno utapkajte arganovo ulje, koje ste prethodno zagrejali na dlanu.

Strije:
-Par kapi ulja stavite na dlan, pa kružnim pokretima nanesite na zahvaćena područja, na stomaku (abdomen), na bokovima i grudima. Trudnice koje imaju strije treba svakodnevno da ih mažu arganovim uljem.
Regenerator:
-arganovo ulje je prirodni regenerator za kosu. Nanesite par kapi na opranu, mokru kosu i ne ispirajte. Kosa će vam biti sjajnija, a primetićete i da se oporavlja, ako je pre toga bila izložena vetru, suncu (sol) ili morskoj vodi.

Balzam:
-Stavite kap arganovog ulja na vrhove prstiju i izmasirajte usne, biće meke i negovane već posle nekoliko dana, jer ih hrani, hidrira i štiti od vetra, hladnoće i sunca (sol).
Kristina Mojsilović I5


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...