понедељак, 30. април 2018.

Znacaj ishrane za multiplu sklerozu

Razmatranje povezanosti ishrane i multiple skleroze ima dva aspekta. Ishrana, zajedno sa drugim faktorima, ima znacaja za samu pojavu bolesti, odnosno za njenu etiologiju. S druge strane, kada se bolest vec ispoljilja, pravilna ishrana znacajno popravlja kvalitet zivota bolesnika.

Proucavanje ishrane je skopcano sa odredjenim metodoloskim problemima, te se i rezultati razlicitih tipova studija vrlo cesto u medjusobnoj suprotnosti. Ali i pored ovih ogranicenja, ishrana se danas nalazi u zizi interesovanja velikog broja istrazivaca, zato sto dobro poznavanje njenih uticaja na zdravlje i bolest pruza velike mogucnosti za prevenciju.

Znacaj ishrane za pojavu multiple skleroze

Epidemioloske studije su pokazale da je rizik od pojave multiple skleroze povezan sa povecanim unosom zivotinjskih masti i namirnica bogatih zasicenim masnim kiselinama a siromasnih nezasicenim, Nezasicene masne kiseline, kakva je linoleinska, deluje imunosupresivno. U nekim studijama nadjena je povezanost oboljenja sa uzimanjem namernica koje imaju visoku kalorijsku vrednost, posebno u detinjstvu. Pretpostavlja se da je ovakav tip ishrane jedan od uslovljavajucih faktora koji uticu na promene u imunoloskom sistemu organizma, Posebno je nepovoljno ako postoji neuravnotezenost izmedju zasicenih i nezasicenih masnih kiselina, sto moze dovesti do povecane podloznosti agensima koji podsticu demijelinizaciju, Nasuprot tome, ishrana bogata nezasicenim masnim kiselinama 'ribom, vocem i povrcem' smanjuje rizik od pojave bolesti. Zastitno delovanje voca i povrca objasnjava se antioksidantnim dejstvom vitamina i minerala.

Uticaj ishrane na tok bolesti

Povoljni efekti pojedinih komponenata hrane zapazeni su i kod osoba koje imaju klinicki ispoljenu formu multiple skleroze. Preliminarna istrazivanja su pokazala da polinezasicene masne kiseline omega-6, koje se nalaze u ribljem ulju, uticu na ublazavanje razvoja bolesti. Njihovo povoljno dejstvo se jos vise podstice ako se uzimaju i masne kiseline omega-3. Medjutim, ovi ohrabrujuci rezultati zahtevaju potvrdu, odnosno, je proveriti ih u ispitivanjima koja ukljucuju veliki broj bolesnika i dugo vreme pracenja.
Imajuci u vidu sve nabrojane cinjenice, postavlja se pitanje, kako osoba koja ima multiplu sklerozu treba da se hrani? Potpuno isto kao i osoba koja nema ovu bolest.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije za zdravu ishranu 

Zdrava ishrana je uslov za dobar kvalitet zivota i ima svoja pravila. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, ona ukljucuje sledece:

1. Upraznjavajte raznovrsnu ishranu, ali se trudite da namernice biljnog porekla budu vise zastupljene nego one zivotinjskog porekla.

2. Jedite hleb, zitarice, testenine, pirinac i krompir nekoliko puta dnevno.

3. Pojedite najmanje 400g svezeg voca i povrca dnevno, podeljeno u bar 5 obroka.

4. Odrzavajte svoju telesnu tezinu u preporucenim granicama (BMI - indeks telesne mase 20-25). I gojaznost i pothranjenost oznacavaju neruseno zdravlje.

5. Kontrolisite unos masti. One ne smeju da cine vise od 30% energetskih potreba organizma. Zamenite zasicene masne kiseline nezasicenim, odnosno koristite ulja biljnog prekla.

6. Umesto masnog mesa zdravija su posna mesa, piletina, riba, ali ne zanemarite grasak i socivo

7. Koristite mleko i mlecne proizvode (kefir, kiselo mleko,jogurt, sir), ali sa minimalnim sadrzajem masti (1%) i soli.

8. Izbegavajte slatkise i napitke sa visokim sadrzajem secera. Koristite nerafinirani secer kao zasladjivac.

9. Ne jedite jako usoljenu hranu. Dnevni unos kuhinjske soli ne treba da predje 6g.

10. AKo pijete alkohol, ogranicite unos na 2 pica dnevno.

11. Pripremajte hranu na zdrav nacin. Kuvanje na pari ili pecenje moze pomoci da se hrana dodatno oslobodi masnoce.

Nekoliko korisnih saveta za zdravu ishranu

1. Obavezno doruckujte!

2. Popijte vocni sok (najbolje od cedjenog voca) pre ili tokom dorucka!

3. Ogranicite velicinu svoje porcije. Neka one budu sto manje, ali upraznjavajte bar pet obroka dnevno!

4. Koristite poslastice (na priper sladoled, kolace) sa niskim sadrzajem masti ili bez masti, Ukus je isti!

5. Korisite voce. Ono ima prijatan ukus, daje osecaj sitosti i obezbedjuje energiju!

6. Kada morate da koristite brzu hranu, odlucite se za piletinu na zaru pre nego za sendvic s mesnim preradjevinama i masnim sirom!

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...