субота, 28. април 2018.

Recepcija mirisa i ukusa


Recepcija mirisa ostvaruje se preko mirisnih receptora koji se nalaze u sluzokoži nosa. Ti receptori primaju hemijske nadražaje od materija u gasovitom stanju. Osim toga, mirisne materije mogu delovati i pri žvakanju i gutanju hrane preko hoana. Mirisne senzacije sprovode se do kortikalnog centra koji se nalazi u oblasti uncus hyppocampi.

Recepcija ukusa ostvaruje se draženjem receptora za ukus koji se nalaze u jeziku i farinksu. Čulom ukusa mogu da se razlikuju četiri osnovna osećaja, a to su: kiselo, slano, slatko i gorko. Slatko se oseća receptorima na vrhu jezika, a gorko receptorima na bazi jezika. Kiselo i slano osećaju se vrhom i bočnim stranama jezika.

Recepcija mirisa i ukusa je veoma važna u hranjenju jer omogućuje određivanje podobnosti hrane, a time i odabiranje hrane.


Anđela Janićijević I/3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...