Recepcija mirisa ostvaruje se preko mirisnih
receptora koji se nalaze u sluzokoži nosa. Ti receptori primaju hemijske
nadražaje od materija u gasovitom stanju. Osim toga, mirisne materije mogu
delovati i pri žvakanju i gutanju hrane preko hoana. Mirisne senzacije sprovode
se do kortikalnog centra koji se nalazi u oblasti uncus hyppocampi.
Recepcija ukusa ostvaruje se draženjem receptora
za ukus koji se nalaze u jeziku i farinksu. Čulom ukusa mogu da se razlikuju
četiri osnovna osećaja, a to su: kiselo, slano, slatko i gorko. Slatko se oseća
receptorima na vrhu jezika, a gorko receptorima na bazi jezika. Kiselo i slano
osećaju se vrhom i bočnim stranama jezika.
Recepcija mirisa i ukusa je veoma važna u
hranjenju jer omogućuje određivanje podobnosti hrane, a time i odabiranje
hrane.
Anđela Janićijević I/3
Нема коментара:
Постави коментар