понедељак, 30. април 2018.

Jajnik(ovarium)


Jajnik je parna ženska polna žlezda , oblika badema, koja je smeštena u maloj jamici, koju gradi trbušna maramica. Ova jamica(fossa ovarica)se nalazi u predelu gde se račva zajednička bedrena arterija.
Резултат слика за ovarium

Jajnik je elastičnim vezama labavo pričvršćen za susedne organe tako da pokrete materice.Jajnik je prednjom ivicom,na kojoj se nalazi ulazno polje jajnika(hilum ovarii), pomoću svoje peteljke(mesovarium) spojen sa širokom materičnom vezom(lig. latum uteri).Jajnik je posebno povezan(lig. ovarii proprium) sa rogom materice.
Резултат слика за jajnik i materica veza

Jajnik je izgrađen od epitelnog omotača i jajničkog tkiva(stroma ovarii). Epitelni omotač, u vidu jednoslojne ćelijske opne, pokriva jajničko tkivo. Jajničko tkivo(stroma ovarii) sastoji se iz 2 dela,spoljašnjeg koji se naziva kora jajnika(cortex ovarii) i unutrašnjeg sudovnog dela(zona vasculosa).U kori jajnika nalaze se nezreli jajnički meškovi (folliculi ovarici primarii) koji tokom razvoja imaju različite stupnjeve razvoja do zrele jajne ćelije.
Резултат слика за gradja jajnika

Luči estrogene i progesteron.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...