субота, 31. март 2018.

San

San(somnus)

 Jednu trećinu svog života čovek provede u spavanju. Postoje dve različite vrste spavanja.
1.Spavanje za vreme kog se sanja i to spavanje je praćeno brzim pokretima očnih jabučica, iako su očni kapci zatoreni. Po tim poketima očnih jabučica to spavanje se naziva REM spavanje.
2.Spavanje za vreme kog se ne sanja i koje nije praćeno brzim pokretima očnih jabučica ,pa se zato zove ne REM spavanje.
    Za kliničku ocenu spavanja može da posluži spoljašnji izgled spavača i moždana aktivnost koja se može registrovati u vidu moždanih talasa.
    U toku spavanja bez sanjanja postoji karakterističan izgled spavača.Smanjuje se tonus skeletne muskulature, disanje postaje usporeno i dublje, rad srca se usporava, a krvni pritisak se smanjuje. Takođe, telesna temperatura se snižava. Međutim, u toku sanjanja postoji nesklad između kliničkog izgleda spavača i aktivnosti njegovog centralnog nervnog sistema. Naime, u toku sanjanja postoji smanjeni tonus skeletne muskulature uz veliku električnu aktivnost centralnog nervnog sistema. Istovremeno mogu se registrovati brzi pokreti očnih jabučica. Ovo stvara nesklad između velike električne aktivnosti centralnog nervnog sistema i smanjenog tonusa skeletne muskulature, koja je potpuno olabavljena, ova faza spavanja zove se još paradoksalno spavanje.
    Ne postoji jedan centar za spavanje čije bi razaranje izazvalo gubitak sna. Centar za spavanje nije samo jedna struktura u centralnom nervnom sistemu, već ravnoteža u aktivnosti različitih struktura nervnog sistema, što omogućava pravilno smenjivanje budnog stanja i stanja spavanja. Za započinjanje spavanja veoma je važno stanje kore velikog mozga.
   Iako su do sada izvršeni brojni eksperimenti u istraživanju ritma budnost-spavanje, funkcija spavanja do danas nije potpuno poznata. Brojni dokazi ukazuju da spavanje ima zaštitnu ulogu. Smatra se da u toku spavanja dolazi do obnavljanja organizma. Dokaz za ovo je najveća koncentracija hormona rasta u krvi za vreme spavanja.
    Količina spavanja menja se sa uzrastom. Njviše spavaju odojčad, oko 20 sati na dan, deca predškolskog uzrasta spavaju oko 10 sati, deca školskog uzrasta sedam-osam sati, a starije osobe spavaju više puta u toku dana u kraćim vremenskim intervalima. To se naziva polifazno spavanje.Резултат слика за spavanjeРезултат слика за rem i nrem faza snaРезултат слика за rem i nrem faza sna

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...