недеља, 18. март 2018.

Rapidol S

ŠTA JE LEK RAPIDOL S I ČEMU JE NAMENJEN?
Rapidol S sadrži aktivnu supstancu ibuprofen, koji pripada grupi lekova poznatih pod nazivom nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL). Ovi lekovi svojim delovanjem snižavaju povišenu telesnu temperaturu, smanjuju bol i otklanjaju znake zapaljenja.
Rapidol s se upotrebljava za ublažavanje bola kod glavobolje, migrene, bola u ledima, menstrualnog bola, zuboboije, upale nerva (neuralgija), bola u mišićima, reumatskog bola, simptoma prehlade, gripa i groznice.

ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK RAPIDOL S Lek Rapidol S ne smete koristiti:
-  Ukoliko ste alergični (preosetljivi) na ibuprofen, aspirin, ili bilo koji od sastojaka leka navedenih u odeljku 6
-  Ukoliko ste ranije imali otežano disanje, pogoršanje stanja astme, alergijski osip ili svrab i curenje iz nosa usled primene ibuprofena, aspirina i drugih sličnih lekova
-  Ukoliko imate ili ste ranije imali krvarenje ili perforacije u želucu, usled primene ibuprofena, aspirina i drugih sličnih lekova
-  Ukoliko imate ili ste ranije imali čir na želucu, sa pucanjem (perforacijom) čira ili krvarenjem
-  Ukoliko imate ozbiljnu bolest bubrega, jetre ili srca
-  Ukoliko ste u poslednjem trimestru trudnoće
-  Ukoliko ste mlađi od 12 godina

Kada uzimate lek Rapidol S, posebno vodite računa:
-  Ukoliko imate ili ste imali astmu
-  Ukoliko imate problema sa radom bubrega, jetre ili srca
-  Ukoliko već uzimate nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL)
-  Ukoliko ste ikada imali povišen krvni pritisak ili srčanu slabost, posavetujte se sa lekarom pre primene ovog leka
-  Ukoliko patite od oboljenja vezivnog tkiva ili sistemskog eritematoznog lupusa (SLE)
-  Ukoliko imate problema sa krvarenjem ili zgrušavanjem krvi
-  Ukoliko Vam je rečeno da imate netoleranciju na neke šećere
-  Ukoliko ste starija osoba
-  Ukoliko ste ranije imali upalu creva, ulcerozni kolitis ili Crohn-ovu bolest
-  Ukoliko primate redovnu terapiju koju Vam je propisao lekar (videti deo „Primena drugih lekova")
Ovaj lek pripada grupi lekova (NSAIL) koji mogu da utiču na plodnost kod žena. Ovaj efekat nestaje po prestanku terapije.
Može se javiti otežano disanje, kod pacijenata koji imaju ili su imali alergijska oboljenja.
Veoma retko su prijavljene i ozbiljne reakcije na koži (kao što je Steven-Johnson-ov sindrom) usled primene NSAIL. Ukoliko se jave simptomi kao što je osip na koži, čirevi na sluzokoži usta u ili neki drugi znaci alergijske reakcije, treba odmah prekinuti sa primenom leka Rapidol S.
Rizik od pojave krvarenja, ulceracija ili perforacija u želucu, dvanaestopalačnom crevu ili crevima (gastrointestinalnom traktu) se povećava sa povećanjem doza NSAIL, kod pacijenata koji pate od čira, kao i kod starijih pacijenata. Stoga se preporučuje započinjanje lečenja primenom najnižih doza. Obratite se lekaru kako bi se razmotrilo uvođenje zaštitnog leka u terapiju.
Obratite se lekaru ukoliko, odmah nakon početka primene ovog leka primetite bilo kakve neuobičajene simptome u stomaku, posebno ukoliko dođe do pojave tamne stolice, povraćanja krvi ili bolova u stomaku.
Lekovi kao što je ibuprofen se mogu dovesti u vezu sa povećanim rizikom od pojave infarkta miokarda ili moždanog udara. Rizik se povećava primenom većih doza tokom dužeg vremenskog perioda.
Ne treba prekoračiti preporučenu dnevnu dozu niti dužinu trajanja terapije (3 dana), osim ukoliko Vam lekarnije drugačije preporučio!
Ukoliko imate problema sa srcem, ili ste imali moždani udar, ili smatrate da spadate u rizičnu gmpu pacijenata (npr. imate visok pritisak, šećemu bolest, povišen holesterol ili ste pušač), treba da se posavetujete sa lekarom pre primene ovog leka.
Dugotrajna primena bilo kog leka protiv bolova u cilju ublažavanja glavobolje, može da dovede do njenog pogoršanja. Ukoliko se glavobolja ili drugi simptomi, bol i povišena temperatura nastave ili pogoršaju, ili ukoliko dođe do pojave novih simptoma u toku primene leka obratite se lekaru ili farmaceutu.

Primena drugih lekova:
Kažite svom lekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do nedavno uzimaii bilo koji drugi lek, uključujuii i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

                                                                     Anželika Lojanica I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...