петак, 30. март 2018.

PROSEJAVANJE (CRIBRATIO)

Prva Knjiga Spoznaje, Magijska priprema - Pomoćna magijska ...   Za procenu veličine čvrste supstance se najčešće koristi metoda koja se zasniva na merenju dimenzija čestica pomoću posebnih mikroskopa sa baždernim okularnim mikrometrom. Najjednostavnije je meriti veličinu sfernih čestica, dok je kod  čestica nepravilnog oblika problem naći referentni (srednji) dijamtear čestice na osnovu koje bi se procenile njene dimenzije. Nedostatak ove metode je što je potrebno izmeriti veliki broj čestica da bi se dobili pouzdani podaci. 
  
   Prosejavanje (cribratio) je operacija kojom se čestice čvrste materije razdvajaju prema veličini. Prosejavanjem se dobija uvid u količinski udeo pojedinih frakcija u uzorku usitnjenog materijala, a može se izvršiti i procena veličine čestice.
Prosejavanje se izvodi serijom standarnih sita koja imaju različite otvore na mrežicama sita (sito-cribrum,). Univerzalno apotekarsko sito koje se koristi u apotekarskoj praksi se sastoji iz rama u koji se stavljaju mrežice sita, prijemnika i poklopca sita.

Tip: How to Sift Flour without a Sifter • Art of the Home   Mrežice se izrađuju od materijala koji je hemijski inertan (ne reaguje sa supstancama koje se prosejavaju), lako se čisti i održava. U tu svrhu se koriste čelik, legure gvožđa i mesinga, teflon i perlon. Otvori mrežice sita su kvadratnog oblika i imaju određeni promer (dužina stranice kvadrata).Poklopac se montira na sito prilikom prosejavanja da bi se izbegao gubitak materije i sprečilo prašenje koje bi u izvesnim slučajevima moglo da dovede do nadražaja u ždrelu i nosu.

   Sistem  sita koje propisuje Ph.Jug: IV se sastoji iz 6 mrežica sita sa veličinom otvora izraženom u milimetrima. Sita su označena arapskim brojevima:
 
Oznaka sita po Ph.Jug. IV
Veličina otvora u mm
Stepen usitnjenosti
6
6
Drogae ruditer concissae (grubo sečene droge)
3
3
Drogae concissae (polusitno sečene droge)
2
2
Drogae minutim concissae (sitno sečene droge)
0.75
0.75
Pulvis grossus (krupan prašak)
0.30
0.30
Pulvis subtilis (sitan prašak)
0.15
0.15
Pulvis subtilissimus (veoma sitan prašak)

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...