среда, 28. март 2018.

-KOPRIVA-

Kopr (Urtica dioica) je višegodišnja jednodoma ili dvodoma biljka iz familije URTICACEAE.

Čaj od koprive:
Čaj od koprive se priprema tako što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica koprive, poklopi se i ostavi da odstoji par minuta. Čaj ne treba kuvati, posle par minuta stajanja procedi se i pije u gutljajima. Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti od 2-3 šoljice do 2 litre dnevno. Koristi se i u vidu tinktura (alkoholni ekstrakt).



O lekovitim svojstvima:
Najznačajnija i najpoznatija je po tome što sadrži gvožđe, pa ima status neprikosnovenog borca protiv anemije. Ova bolest često pogađa decu, adolescente, trudnice i starije osobe, a nedostatak ovog minerala u krvi teško je nadoknaditi kroz hranu. Da biste izbegli korišćenje tableta i suplemenata, najefikasnije je koristiti čaj od koprive za anemiju. Kopriva je jedna od najboljih biljaka u prirodi koja ima izuzetne hranljive vrednosti. 10 grama ove biljke sadrži 290 mg kalcijuma i 86 mg magnezijuma, dok recimo spanać ima svega 10 miligrama Ca i 8 miligrama Mg. To praktično znači da svakodnevna konzumacija čaja od koprive povoljno utiče i na regulaciju telesne težine, jer stvara osećaj sitosti, dajući vašem organizmu energiju.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...