петак, 9. март 2018.

GASTRITIS

Zapaljenje želudačne sluznice (cardiacus mucosa) se naziva gastritis. Stres smanjenim protokom krvi kroz sluznicu remeti njen odbrambeni mehanizam, te agresivni faktori, kiselina i enzimi za varenje (digestive enzymes), oštećuju sluznicu želuca. Organizam reaguje na oštećenje upalnim procesom, pa se javljaju simptomi gastritisa.
Oštećenje sluznice gde nestaju površinske ćelije ili dublji delovi sluznice naziva se erozivnim gastritisom (gastritis erosiva), a kada je zahvaćen i mišićni sloj želuca onda govorimo o ulkusnoj bolesti ili čiru želuca (ulceris). Promene koje su nastale na zidu želuca, nakon odgovora organizma i upalnog procesa mogu biti sanirane kroz nekoliko dana ili mogu biti hronične i trajati nedeljama.

Simptomi:
Tegobe kod gastritisa su bol, mučnina, povraćanje, podrigivanje i nadutost. Bol je lokalizovan u gornjem delu trbuha u vidu pečenja i žarenja. Tegobe mogu nastati naglo kada govorimo o akutnom gastritisu (gastritis acutus) ili mogu trajati godinama sa povremenim javljanjem kada je reč o hroničnom gastritisu (gastritis inveterata). Sa druge strane, mnogi pacijenti koji nemaju simptome mogu imati oštećenu sluznicu želuca. Često se dešava da imaju blage tegobe koje spontano prestaju za nekoliko dana. Ukoliko postoje izražene tegobe ili one koje remete svakodnevne životne aktivnosti, neophodno je obratiti se lekaru.

Dijagnostika:
Kod sumnje na gastritis, u zavisnosti od intenziteta tegoba, dijagnostičke metode obuhvataju, sem uobičajenog razgovora sa lekarom i pregleda, obavezno ispitivanje na postojanje infekcije bakterijom Helicobacter pylori, a u određenim slučajevima i endoskopski pregled želuca sa biopsijom.

Terapija:
Ukoliko se dokaže infekcija bakterijom Helicobacter pylori, neophodna je eradikaciona terapija po protokolu. Ako je pacijent koristio nesteroidne antiinflamatorne lekove, najčešće protiv bolova, neophodno je obustaviti upotrebu tih lekova. Najznačajniji lekovi u lečenju gastritisa i gastritičnih tegoba su lekovi koji smanjuju lučenje želudačne kiseline (omeprazole, pantoprazole, esomeprazol).
Kristina Mojsilović I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...