субота, 31. март 2018.

Fizalis - Physalis peruviana

 PHYSALIS PERUVIANA - Peruanska jagoda



  • Ovo je izuzetno lekovita i korisna biljka kod nas poznata i pod nazivom Ljeskovac,poreklom iz Južne Amerike.Veličina plodova (bobica) otprilike je veličine divlje samonikle trešnje, slatko-kiselog ukusa. Ubraja se u povrće (slično lubenici i dinji) mada ima ukus voća.Jednogodišnja je biljka, iz porodice Solanaceae, srodnik paradajza, pa se moze reći, da je i neka vrsta cherry paradajza. 


  • Fizalis se jede sirov, kako samostalno, tako i umešan u razne salate, i tada je najkorisniji organizmu. Takođe, priprema se i prerađen, odnosno, termički obrađen u obliku džemova, slatka i kompota.
  • Kod nas se može uočiti na brdovitim terenima.Lako ga je uočiti jer ima karakteristične narandžaste „lampione“, u čijoj unutrašnjosti je okrugli plod, takođe narandžaste boje. Može se koristiti već u septembru, mada je najbolji u poznu jesen  kada „lampion“ postane proziran i potamni od zrenja. To je puna zrelost ploda i tada je veoma prijatan za jelo, slatkog ukusa sa nijansom kiselog, donekle nalik plodu narandže. Treba napomenuti da je jestiv samo plod bez ovitka, to jest „lampiona“

  • Fizalis, odnosno, peruanska jagoda sadrži u sebi toliko korisnih i lekovitih materija: ima šećere, limunske kiseline, beta karotena, obilje vitamina C. Zatim minerale, pre svega fosfora i kalijuma, ali i niz drugih. Sadrži mnoge bioaktivne supstance kao, flavonoide, alkaloide i razne vrste biljnih steroida.
  • Po zdravlje čovekovo izuzetno povoljno deluje u sirovom stanju i značajno povecava imunitetTakodje spada medju najjace antioksidanse i efikasno deluje protiv slobodnih radikala i ćelija kancera i leukemije. Deluje i kao snažan antibiotik, i u naučnim ogledima pokazao se veoma uspešan protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija (streptokoke i stafilokoke) ali i protiv virusaefikasan je protiv malih boginja, čak ima tvrdnji da se može nositi i sa HIV-om. Veoma povoljno deluje i na povišeni krvni pritisak.

  • Fizalis se smatra univerzalnim lekom i u Južnoj Americi, fizalis u narodnoj medicini ima zaista široku primenu.Tako, na primer, u Peruu, odakle najverovatnije i potiče, koristi se kod nervnih bolesti kao sedativ, zatim kao diuretik, protiv groznice i povraćanja, kao i bolesti bubrega i jetre. U Brazilu, koren fizalisa koristi se u lecenju dijabetesa, dok na Solomonskim ostrvima smatraju da povoljno deluje na neplodnost, a na Jamajci se koristi čaj od lišća protiv pobačaja i prevremenog porođaja. Indijanska plemena u amazonskoj prašumi koriste ga za bolesti jetre, protiv malarije, hepatitisa, protiv povišene temperature, astme, reumatizma, kod „ženskih bolesti“ i upala srednjeg uha.
  • Fizalis cveta u junu i julu, žuto-crne cvetice. Nakon cvetanja formiraju se  zeleni „lampioni“. Sa zrenjem koje počinje već krajem avgusta „lampioni“ postaju prvo žuti, a zatim narandžasti, i konačno tamne boje i prozirni, u punoj zrelosti krajem jeseni, u novembru.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...