субота, 31. март 2018.

                                                        Brusnica
Бруснице (Oxycoccus ) представљају подрод рода Vaccinium из породице Erocaceae. То је група зимзелених патуљастих жбунастих биљака које расту у мочварним подручјима северне хемисфере. Чине је 4 врсте: Vaccinium erythrocarpum, Vaccinium macrocarpum, Vaccinium microcarpum и Vaccinium oxycoccos. Плодови свих врста брусница су јестиви и имају широку примену у прехрамбеној индустрији, те у индустрији лекова.
У појединим изворима таксон Oxycoccusсе сматра посебним rodom Oxycoccus Hill.

Vrste:



  • Vaccinium macrocarpon Ait. (1789) —    америчка брусница, брусница крупноплодна; комерцијална врста пореклом из Северне Америке.
  • Vaccinium oxycoccos L. (1753) — евроазијска врста, расте на тресавама.
  • Vaccinium microcarpum (Turcz. ex Rupr.) Schmalh. (1871) — евроазијска врста, плодови су малобројни и ситни, економски неисплатива за узгој.
  • Vaccinium erythrocarpum Michx. (1803) — позната и као јужнопланинска брусницаи медвеђа бобица, карактеристична за Источну Азију и југоисток САД.

Nutritivna i medicinska svojstva:

Нутритивно гледано, свежа брусница даје 46 килокалорија на 100 грама плода. Садржи највише воде (87 %), затим угљених хидрата (12 %), а остатак чине беланчевине и масти (1 %).
Ово воће не садржи холестерол а веома је оскудно и натријумом. Уместо тога, брусница обилује витамином Ц, флавоноидима и полифенолоидним једињењима које позитивно утичу на здравље.
Aнтиоксиданси су, супстанце које чувају ћелије од оксидативног стреса и погубног утицаја слободних радикала, који у организму настају услед различитих спољашњих утицаја. Ови слободни радикали повећавају шансе за настајање болести срца, тумора и многих других обољења.
Брусница је за срце и крвне судове благотворна због смањивања ризика за добијање болести ових органа, у првом реду снижавањем повишених вредности ЛДЛ холестерола (лош холестерол) и триглицерида у крви, а повећавањем нивоа ХДЛ холестерола (добар холестерол).
Антицијанини из бруснице, који дају овом воћу јаркоцрвену боју, утичу на спречавање оксидативног оштећења код ендотелних ћелија. Здравствени ефекти конзумирања овог воћа овим се не завршавају. Због ниског садржаја натријума (а нешто већег калијума), брусница делује на снижавање крвног притиска. Сок бруснице благотворно делује на проблеме уринарног тракта.



.                                                                               MARTIN ĐOŠIĆ 1/5










Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...