субота, 31. март 2018.

Brokule (lat. Brassica oleracea var. silvestris) su naziv za nekoliko kultivara divljeg kupusa. Ime potiče od ital. broccoli — granati kupus.

Sadržaj

Opis

Brokule rastu i razvijaju se poput karfiola. Gornji dio ove biljke se naziva glava, i ona je kao i kod karfiola sačinjena od mnoštva manjih „buketića“, koji su opet obrazovani ne potpuno razvijenim cvastima, ali u svakom slučaju, daju se uočiti sitni pupoljci. Glava je najčešće tamnozelene do plavkasto zelene boje. Rjeđe se sreću sorte žute, ljubičaste ili bijele boje. Vrijeme vegetacije brokule iznosi od 14 - 15 mjeseci.
"Žetva“ brokule se obavlja kada su pupoljci sredine glave dobro razvijeni ali još uvijek zatvoreni. Dakle, još uvijek zatvorene cvasti se zajedno sa strukom, tj. stabljikom dužine 10-15 cm odsijecaju. Odsijeca se uvijek tako, da na stabljici ostanu pojedini, ali ne mnogi listovi. Sa sporednih pupoljaka koji se razvijaju postranice, kasnije niču male cvjetne glavice, koje se takođe odsijecaju. Dakle usijecati i koristiti se mogu posebno glava a posebno stabljika, a može i odvojeno.

Istorija

Brokule vode porijeklo iz Male Azije. U Evropi su jedino bile poznate na području Italije. Katarina Mediči ih je u 16. vijeku isporučila za Francusku, odakle su pod nazivom „italijanska špargla“ dospijeli i u Englesku. Američki predsjednik Tomas Džeferson je u 18. vijeku uveo brokule u poljoprivredu Amerike, isprva samo kao probnu biljku.

Sadnja i uzgoj

Glavni i najveći zasadi u Evropi su u zapadnim zemljama Mediterana, a posebno su poznati zasadi u predjelu Verone. U zemljama centralne i sjeverne Evrope, brokule se skoro i ne uzgajaju jer pokazuje slabu otpornost na hladnije vrijeme.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...