петак, 16. март 2018.

Хипогликемија

                                                          Хипогликемија

Хипогликемија је пад шећера у крви услед слабог функционисања јетре, дужег неуношења хране, као и превеликог физичког и психичког замора или снажне анксиозности. Хипогликемија се манифестује у виду отежаног дисања, бледила, знојења, осећања глади и помућења свести.
Хипогликемија је један од чешћих узрок губитка свести и по правилу се јавља код инсулин зависног облика шећернр болести, као једна од компликација примене инсулина.
Спектар клиничких знакова и сисптома у хипогликемији зависи од облика хипогликемије. Болесник, на почетку развоја (до губитка свести) може сам да препозна почетак хипогликемије и на тај начин правовремено спречи њен даљи развој. Такав облик хипогликемије не захтева помоћ другог лица.
Хипогликемије која доводи до пуног губитка свести захтева помоћ другог лица. Овај облик хипогликемије може довести до „мирне“ коме и хипогликемије са провоцираним епилептичким нападом.
Класичну клиничку слику хипогликемије карактеришу следећи симптоми:
  • Профузно презнојавање и осећајем хладноће
  • Замагљење вида и несвестица,
  • Неуобичајено понашање (конфузија, поремећајем говора, тремор)
  • Периоралне парестезије,
  • Општа слабост,
  • Палпитације, страх и осећај глади.
У случају наставка хипогликемије долази до узнемирености, конфузије, а потом губитка свести и повремених провоцираних (акутних симптоматских) епилептичних напада.

Image result for хипогликемија


Примена глукозе доводи до брзог опоравка свести и повлачења симптома.


Image result for хипогликемија

Исход:
Губитак свести изазван хипогликемијом најчешће је транзиторан, због брзог активирања глуконеогенетског система рефлексима симпатикуса, којих доводе до пораста гликемије и опоравка свести.
Међутим код болесника са учесталим хипогликемијама, рефлекс симпатикуса временом слаби, тако да се може настати стање продужене коме са смањеном тенденцијом ка активацији глуконеогенетског пута, која доводи у опасност живот болесника, због трајног оштећења мозга, изазваног продуженим трајањем хипогликемијских кома.
У поређењу са синкопом и епилепсијом, хипогликемија представља ређи узрок пролазног губитка свести.





                                                                                                       Теодора М.Ђурић  I 3 


                                                                                      

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...