четвртак, 29. март 2018.

Anafilaktični šok



             Anafilaktični šok

Anafilaktični šok (AŠ), (Anaphylactic shock), generalizovana reakcija preosetljivosti, sistemska anafilaksija, hipersenzitivna alergija, je nagla i često smrtonosna generalizovana  reakcija preosetljivosti koja nastaje u toku jednog do pet minuta, najčešće posle primene parenteralnih lekova, kontrastnih sredstva (u radiologiji) ili nehumanih belančevina. Mehanizam sistemske anafilaksije može biti alergijski i nealergijski.




1. Vaskularni kolaps (ekstremna hipotenzija–hipovolemija ili pad krvnog pritiska).
2. Bronhosmazam (suženje disajnih puteva–dispneja).
3. Otok (edem) larinksa (mehanička opstrukcija gornjih disajnih puteva).


Anafilaktički šok je jedno od najhitnijih stanja u medicini koje zahtijeva trenutno prepoznavanje i liječenje. Pacijenta je potrebno smjestiti u ležeći položaj i podići mu noge. Kada je moguće, pacijentu je potrebno ukloniti alergen (prekinuti davanje lijeka koji je izazvao reakciju).
  • Lekovi i to pre svega antibiotici –penicilin, aspirin i mnogi lekovi protiv bolova, zatim kontrastna sredstva za snimanja u radiologiji.
  • Hrana prvenstveno riblji proizvodi, školjke zatim orasi, kikiriki jaja i voće. 
  • Ujed insekata naročito osa, pčela i stršljena
  • Guma odnosno latex koji se nalazi u hiruškim rukavicama ili rukavicama u domaćinstvu
Ukoliko osoba primećuje poremećaj svesti, nestabilnost, pritisak pada, ono što se može uraditi na ulici, u restoranu ili bilo gde van bolnice je postaviti obolelog u ležeći položaj, podići mu donje ekstremitete iznad nivoa glave kako bi se poboljšalo vraćanje krvi u srce. To će za trenutak usporiti pad pritiska. Takvim pacijentima treba glavu okrenuti u stranu i što pre pozvati hitnu pomoć-ali napomenuti da mislite da je osoba možda sa znacima anafilaksije. Ukoliko je osoba bez svesti, treba proveriti da li su usta i nos prohodni i ukoliko nisu izvaditi strana tela (veštačke vilice, zalogaje hrane itd...) Nakon toga ih stavit na bok sa glavom takođe okrenutom u stranu. Izuzetak čine osobe koje su svesne i imaju jak osećaj gušenja. Njima treba pomoći da sede. U najvećem broju slučajeva dalje lečenje može obaviti samo stručna ekipa koja dalje daje adrenalin, pronalazi i stavlja iglu u venu i transportuje obolelog do bolnice.

                

                

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...