недеља, 25. фебруар 2018.

SADRŽAJ OČNE JABUČICE

-Lopatastu šupljinu očne jabučice u celini ispunjavaju tvorevine koje čine njen sadržaj. Posmatrajući je od napred unazad, to su prednja i zadnja komora očne jabučice, sočivo i staklasto telo.
-Prednja očna komora (camera anterior bulbi). -Ova komora je prostor ograničen napred rožnjačom a pozadi dužicom. Ispunjena je očnom vodicom. Periferni deo ove komore naziv se dužično-rožnjačni ugao (angulus iridocornealis) preko kojeg očna vodica odlazi u kružni venski sinus beonjače (sinus venosus scleare).
-Zadnja očna komora (camera posterior bulbi). -Ovo je prostor iza dužice a ispred staklastog tela. U šupljinu zadnje komore spolja štrče posebni nastavci cilijarnog tela koji stvaraju očnu vodicu.

-Očna vodica (humor aquosus). -To je bistra i bezbojna tečnost koja ispunjava obe komore očne jabučice a neprestano je stvaraju posebni nastavci cilijarnog tela (processus ciliares). Očna vodica se izlučuje u zadnju komoru, odakle preko zenice dospeva do prednje komore. Iz prednje komore preko dužično-rožnjačnog ugla prelazi u kružni venski sinus beonjače (sinus venosus sclerae), a preko njega otiče u venske sudove očne duplje.

-Sočivo (lens). -Sočivo ima oblik providnog diska postavljenog iza dužice a ispred staklasto tela. Svojom zadnjom stranom sočivo je uglavljeno u udubljenje na prednjoj površini staklastog tela. Sočivo je povezano sa cilijarnim telom pomoću finih i tankih vlakana. Opuštanjem ovih vlakana do kojeg dolazi pri kontrakciji cilijarnog mišića ili njihovim zatezanjem menja se ispupčenost sočiva što je važno za način prelamanja svetlosti i akomodaciju.
-Staklasto telo (corpus vitreum). -Ono ispunjava u potpunosti zadnji deo šupljine očne jabučice (camera vitrea). Nalazi se iza sočiva i cilijarnog tela. Izgrađeno je iz polutečne, providne materije koja sadrži veliku količinu vode. Svojim pritiskom staklasto telo drži čvrsto mrežnjaču priljubljenu uz sudovnjaču i tako ne dozvoljava njeno nabiranje i odvajanje, a obezbeđuje i njenu ishranu. Pored toga, staklasto telo propušta svetlost i učestvuje u prelamanju svetlosnih zraka.
Kristina Mojsilović I5


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...