недеља, 25. фебруар 2018.

Heterochromia iridum-iridis

Heterohromija (Heterochromia) je razlika u boji, najčešće dužice, ali može da bude i kose ili kože. Heterohromija je rezultat relativnog viška ili manjka melanina (pigment). 
Može biti nasledna, posledica genetskog mozaicizma, ili posledica bolesti ili povrede.

Postoje dve vrste heterohromije oka: 
1. Potpuna heterohromija kada je jedno oko drugačije boje od drugog, i djelimična kada je jedno oko u dve boje. Zahvaćeno oko može biti hiperpigmentisano (hiperhromno) ili hipopigmentisano (hipohromno).
heterochromia iridis:




2.Delimična heterohromija deo jedne dužice je drugačije boje od ostatka dužice. U nju spadaju zonalna i centralna. Najčešće imaju osobe koje pate od nasledno-autozomnih bolesti međutim moguća je i kod potpuno zdravih osoba.                heterochromia iridum:
 


Heterohromija se klasifikuje po nastanku i to kao stečena ili genetska (nasledno). Stečena nastaje najčešće fizičkim oštećenjem šarenice, upalom, upotrebom specifičnih očnih kapi i na kraju najnepoželjnijim načinom – tumorom.
Kod životinja je ova razlika u boji je još češća pojava. Pa je tako relativno učestala pojava kod pojedinih vrsta mačaka. Većina mačaka koje ispoljavaju heterohromiju su bele boje. Ni psi nisu izostavljeni, pa tako heterohromiju možemo često vidjeti kod sibirskih haskija i australijskih ovčara.
















Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...