понедељак, 19. фебруар 2018.

GRKLJAN

Гркљан (larynx) je početni, gornji deo deo donjih disajnih puteva i organ koji zajedno sa usnom, nosnom dupljom i ždrelom učestvuje u stvaranju glasa.
Nalazi se u vratu, između korena jezika i podjezične kosti (os hyoideum), sa gornje strane i dušnika sa donje strane, ispred grkljanskog dela ždreala ( pars laryngea pharyngis) u visini pršljenova C4, C5 C6, a kod žena i starijih osoba, može stići i do nivoa pršnjena C2.
Grkljan se sastoji od grkljanske duplje i njenih zidova, koje čine hraskavice, unutrašnji zglobovi, vezivno tkivo, krvni sudovi, živci, podsluzokoža (membrana fibroelastica laryngis) i sluzokoža.    

Grkljanska duplja (cavitas laryngis) je oblika peščanog sata u frontalnom preseku. Ima dva otvora
-ulazni otvor (aditus laryngis
-donji otvor, koji ga povezuje sa dušnikom u visini prstenaste hrskavice (cartilago cricoidea). Sastoji se od tri sprata:
-ulazni deo ( vestibulum laryngis), koji se pruža od ulaznog otvora, do lažnih glasnih žica (. plicae vestibulares) u obliku para sluzokožnih nabora
-suženi deo (ventriculus laryngis), između lažnih i pravih glasnih žica ( plicae vocales)  
donji deo (cavitas infraglottica) oblika levka sa vrhom okrenutim naviše i bazom okrenutom naniže, odakle se nastavlja dušnik.
Filipovic Sara l3

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...