среда, 31. јануар 2018.

•Sifilis•

Sifilis je polno prenosiva infekcija koju izaziva bakterija spiroheta (lat. triponema pallidum).

Postoji stečeni i kongenitalni sifilis.
Stečeni sifilis se može preneti polnim putem, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a može se preneti i preko pribora za jelo.
Kongenitalni sifilis nastaje kada majka zarazi fetus tokom trudnoće ili u toku porođaja.
Međutim, sifilis se ne može preneti preko toaletnih dasaka, kvaka, bazena, toplih kupki, kada, pozajmljene odeće...

U druge humane bolesti koje prouzrokuju bakterije srodne spiroheti spadaju։ 
frambezija (podvrsta lat. pertenue), 
pinta (podvrsta lat. carateum) i
bejel (podvrsta lat. endemicum).

Rane faza sifilisa najčešće protiču bez ikakvih simptoma. U nekim slučajevima, simptomi bolesti se ne pojavljuju i više godina. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, čmaru ili završnom crevu (rektumu). Promene se takođe mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji.


Znaci i simptomi sifilisa se razlikuju u zavisnosti od stadijuma u kome se bolest nalazi (primarni, sekundarni, latentni i tercijerni). Primarni stadijum se najčešće manifestuje kao solitarni šankr (čvrst, bezbolni čir koji ne svrbi). Sekundarni sifilis prati osip najčešće lokalizovan po dlanovima i tabanima. Latentni sifilis je sa jako malo ili bez simptoma. Tercijarni sifilis karakteriše se gumoznim promenama, neurološkim i/ili srčanim simptomima.



Dijagnoza sifilisa obično se postavlja serološkim testovima krvi; ili direktnim mikroskopskim pregledom razmaza uzorkovanog materijala.

Sifilis, posebno kada se rano otkrije, može biti uspešno izlečen kao i sve bakterijske infekcije. Bolest se efikasno može lečiti antibioticima, naročito intramuskularnom primenom penicilina, ili cefriaksonom. Kod bolesnika koji imaju ozbiljnu alergiju na penicilin, lečenje se sprovodi peroralnim unosom doksiciklina ili azitromicina.

Prevencija։ 
  • lečenje obolelih penicilinom 
  • suzbijanje promiskuiteta
  • korišćenje individualnog pribora za ishranu
  • korišćenje prezervativa
  • prijavljivanje bolesti...


Nađa Femić I5

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...