недеља, 28. јануар 2018.

Pediculosis (vasljivost)

⏩Pediculosis capitis
⏩Pediculosis corporis
⏩Pediculosis pubis

I) Pediculosis capitis (vasljivost glave)
Vasljivost glave je parazitarno oboljenje. Izazivac je vas Pediculus humanis capitis koja parazitira na kosmatom delu glave. To je siva vas velicine 1-1,3mm bez krila. Zenka snese 4-5 jaja (gnjida) dnevno koje lepi za donji deo dlake. Iz gnjida se za 5 dana razvije larva, a za 3 nedelje odrasla vas. Odrasli  parazit se hrani krvlju.
Vas se prenosi direktnim kontaktom sa bolesnikom ili indirektno ( priborom za cesljanje, maramama, kapama...).
🔘Klinicka slika:
Deset dana posle infekcije kao posledica ujeda vasi bolesnici imaju jak osecaj svraba. Mogu se videti ruzicaste papule urtike (urticae), ekskorijacije (excoriatio), znaci sekundarne infekcije, kruste. Piodermizovane promene mogu postojati i na kozi vrata, ramena, ledja. Cervikalne (vratne) limfne zlezde mogu biti uvecane i bolne.
🔘Dijagnoza:
-postavlja se klinickim pregledom- nalazom vasi i gnjida.
🔘Lecenje:
Terapija insekticidima (samponi, kremovi) se nanesu na kosmati deo glave, drzi se odredjeni vremenski period. Zatim se ispere vodom. Gnjide se uklanjaju iscesljavanjem gustim cesljom ciji su zubci nakvaseni rastvorom sircetne kiseline. Procedura pranja se ponavlja za 7 dana.
🔘Prevencija:
-licna higijena (koriscenje licnog pribora za higijenu-cesalj,cetka...).


II) Pediculosis corporis-vestimenti (vasljivost tela)
Vasljivost tela je parazitarno oboljenje. Izazivac je bela vas (pediculus corporis) koja zivi u savovima rublja i odece. Slicna je sa glavenom vasi. Duzine je 3-4mm. U savovima rublja i odece zenka odlaze jaja, koja se cvrsto slepe za tkaninu. Na kozu obolelog prelaze radi ishrane (sise ljudsku krv). Ova vas je prenosilac rikecija(rickettsia prowazekii) uzrocnika pegavog tifusa (typhus exanthematicus) i rekurentne groznice (febris recureus).
🔘Klinicka slika:
Promene se najcesce na trupu, najpre u vidu sitnih makula na mestu ujeda vasi, a kasnije se javljaju urtike i infiltrovane papula. Bolesnici se zale na jak svrab, narocito nocu. Kao posledica cesanja vidljive su linearne ekskorijacije. Cesto su prisutni i simptomi sekundarne infekcije piokokama.
🔘Dijagnoza:
Postavlja se nalazom gnjida i vasi u rubovima vesa, odece obolelog kao i u posteljini.
🔘Lecenje:
Sprovodi se odrzavanjem licne higijene i dezinfekcijom odece i rublja. Za depedikulaciju odece moze se koristiti vruc suv vazduh ili vodena para. Vasi i gnjide se unistavaju brzo izlaganjem tkanina visokoj temperaturi ili vrucoj pari od 100°C najmanje 30minuta. Korisno je i hemijsko ciscenje. Koriste se i insekticidi (zaprasivanje tkanina 1 nedeljno tokom 3 nedelje).
🔘Prevencija:
-licna higijena.


III) Pediculosis pubis (vasljivost stidnog predela)
Uzrocnim bolesti je sitna (1,5-2mm), zuckasta, slabo pokretna stidna vas Pediculus pubis.
Stidne vasi parazitiraju u podrucju pubisa, perianalno, aksilarno, a kod dece redje i u podrucju trepavica.
🔘Klinicka slika:
Na infestiranim podrucjima bolesnici imaju osecaj svraba, koji je intezivniji nocu. Na kozi se vidi sivo-plavicaste makule velicine 0,3-1cm (maculae cerulae). Mogu biti prisutne ekskorijacije (tragovi cesanja) impetinizacija (zagnojavanje) i ekcematizacija.
🔘Dijagnoza:
Postavlja se nalazom vasi i gnjida
🔘Lecenje:
U tetapiji se koriste insekticidi u obliku sampona, krema koji se utrlja u zahvaceni predeo i drzi odgovarajuce vreme, a zatim se dobro ispere vodom. Gnjide se moraju ukloniti iscesljavanjem gustim cesljom, ciji su zipci nakvaseni rastvorom sircetne kiseline. Proceduru pranja ponoviti za 7 dana. Mogu se i obrujti zahvaceni predeli.
🔘Prevencija:
Licna higijena- cista odeca, posteljina, sprecavanje promiskuiteta (cesto menjanje partnera).

                               Nina Radosavljevic I5 

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...