петак, 12. јануар 2018.

Otrovne životinjske vrste

Otrovi su supstance koje su strane organizmu u koji dospeju i u njemu izazivaju niz reakcija, remete normalne životne funkcije i izazivaju oštećenja koja mogu da dovedu do smrti. Prema načinu na koji koriste otrove, životinje možemo podeliti u dve grupe:
  • otrovnice ili fanerotoksične (grč. farenos= očigledan; toksikon= otrov). To su aktivne ubice, koje otrove proizvode u žlezdama i pomoću određenih organa (zubi zmija otrovnica, bodlje na trbuhu škorpija, i dr.) ih aktivno unose u telo žrtve i koriste ih za lov ili odbranu;
  • otrovne životinje ili kriptotoksične (grč. kriptos= sakriven). To su pasivne ubice. One u nekom delu tela stvaraju otrov ili su ga slučajno sakupile (npr. školjke) kako bi odbile predatora od sebe (samoodbrana). Nemaju organe za unošenje otrova u telo žrtve ili neprijatelja.Oveživotinje nemaju nameru da povrede drugo živo biće i njihovo telo je upadljivih boja ili je šareno što upozorava da su otrovne.
Otrovne životinje su oduvek privlačile pažnju i izazivale strah kod ljudi. U mnoštvu životinja koje proizvode različite vrste otrova, za sledećih deset se može reći da su najotrovnije životinje na svetu.
Morska osaChironex fleckeri Southcott, je vrsta meduze za koju možemo da kažemo da je najotrovnija životinja na svetu. Njen otrov je među najsmrtonosnijima, napada srce, nervni sistem i ćelije kože. Izaziva toliko jaku bol, da žrtve najčešće padaju u šok, udave se ili umru od srčanog napada, pre nego dospeju do obale. Protivotrov postoji, ali ga žrtve moraju primiti veoma brzo nakon uboda ove meduze, jer se njihov otrov veoma brzo deluje. Živi u vodama Australije i Indonezije.
Morska osa, Chironex fleckeri Southcott
Morska osa, Chironex fleckeri Southcott
Kraljevska kobra, Ophiophagus hannah Cantor, je najduža otrovna zmija na svetu, sa dužinom do 5.7 m. Ona nema najjači otrov među zmijama, ali ugrizom ubrizgava veliku količinu otrova, pet puta više od, na primer, crne mambe. Jedan ugriz je dovoljan da ubije odraslog čoveka, a zabeleženi su i slučajevi da je ova zmija jednim ugrizom usmrtila odraslog slona. Hrani se drugim zmijama i živi na područiju južne i jugoistočne Azije.
Kraljevska kobra, Ophiophagus hannah Cantor
Kraljevska kobra, Ophiophagus hannah Cantor
Mramorni konusni puž, Conus marmoreus L., je vrsta morskog puža. Jedna kap otrova ove vrste je dovoljna da ubije više od 20 čoveka. Ne postoji antiotrov. Ipak, do sada je zabeleženo samo oko 30 smrtnih slučajeva uzrokovanih otrovom ovog puža. Živi u toplim vodama, u Indijskom okeanu i u zapadnim delovima Pacifika, do Fidžija i Maršalskih ostrva.
Mramorni konusni puž
Mramorni konusni puž,  Conus marmoreus L.
Plavo-prstenaste hobotnice, tri vrste koje pripadaju rodu Hapalochlaenasu veličine loptice za golf, a u sebi nose dovoljno otrova da ubiju 26 odraslih osoba u roku od jednog minuta. Protivotrov ne postoji. Ujed je bezbolan, ali smrtonosni neurotoksin počinje da deluje odmah, izazivajući slabost u mišićima, obamrlost praćenu prestankom disanja, i na kraju smrt. Ove hobotnice žive u Tihom okeanu, od Japana do Australije.
Plavo-prstenasta hobotnica
Plavo-prstenasta hobotnica
Izraelski pustinjski škorpion, Leiurus quinquestriatus Hemprich & Ehrenberg je, za razliku od većine škorpija, koje imaju relativno bezopasan otrov za čoveka, veoma opasna vrsta. Njegov otrov čini koktel veoma snažnih neurotoksina koji  izazivaju intenzivan i nepodnošljiv bol, praćen komom, paralizom i na kraju usledi smrt. Srećom, iako je ubod veoma bolan, nije dovoljan da izazove smrt odraslog, zdravog čoveka. Rizičnija grupa su deca, starije osobe, kao i srčani bolesnici. Živi u Severnoj Africi i na Bliskom Istoku.
Izraelski pustinjski škorpion,  Leiurus quinquestriatus Hemprich & Ehrenberg
Izraelski pustinjski škorpion, Leiurus quinquestriatusHemprich & Ehrenberg
Kamena riba, Synanceia sp.je najotrovnija riba na svetu. Izgled im je prilagođen sredini u kojoj žive, bojom i oblikom liče na kamen. Otrov izlučuju preko bodlji koje su postavljene duž leđne strane tela.  Njen otrov izaziva toliko jaku bol da su žrtve tražile da im se amputira mesto uboda. Ova bol je opisana kao najjača koju je čovek ikada doživeo. Praćena je šokom, paralizom i odumiranjem tkiva. Ukoliko se žrtvi ne pruži pomoć u roku od nekoliko sati, ubod može biti fatalan. Žive u obalskoj zoni Indijskog i Tihog okeana.
Kamena riba, Synanceia sp.
Kamena riba, Synanceia sp.
Brazilski lutajući paukPhoneutria sp.je ušao u Ginisovu knjigu rekorda 2007. godine kao najotrovniji i najsmrtonosniji pauk. Ima najjači neurotoksin među svim paukovima. Samo 0.006mg je dovoljno da ubije miša. Opasan je zbog svoje lutajuće prirode.  Preko dana se često kriju unutar kuća, u odeći, cipelama, automobilima. Protivotrov postoji. Živi u Južnoj Americi.
Brazilski lutajući pauk, Phoneutria sp.
Brazilski lutajući pauk, Phoneutria sp.
Kontinentalni tajpanOxyuranus microlepidotusje najotrovnija zmija na svetu. Samo jedan ujed ove zmije izbaci dovoljno otrova da ubije 100 odraslih osoba, ili armiju od 250 000 miševa. Otrov je 200 do 400 puta jači od kobrinog. Srećom, ova zmija, koja živi u kontinentalnom delu Australije, je veoma stidljiva vrsta i nema zabeleženih smrtnih slučajeva od ujeda ove zmije (svi zabeleženi slučajevi ujeda su tretirani antiotrovom).
Kontinentalni tajpan, Oxyuranus microlepidotus
Kontinentalni tajpan, Oxyuranus microlepidotus
Otrovne žabe, pripadaju familiji Dendrobatidae, i žive u kišnim šumama Centralne i Južne Amerike. Veličine do 5 cm, one imaju dovoljno otrova da ubiju 10 odraslih osoba, ili 20 000 miševa. Samo 2 mikrograma otrova (količina koja stane na vrh igle) je dovoljna da ubije čoveka. Otrov im se nalazi na koži, izlučen iz žlezda smeštenih u koži. Dodir je dovoljan da ubije, a životinje koje ih pojedu veoma brzo uginu. Zovu se još i žabe strele, jer su Indijanci vrhovima strela dodirivali kožu ovih žaba, što je bilo sasvim dovoljno da te strele postanu smrtonosne. Obojene su jarkim bojama, upozoravajući na taj način da su opasne.
Otrovne žabe
Otrovne žabe
Fugu, familija Tetraodontidae, su najotrovniji kičmenjaci na svetu, nakon prethodno opisanih žaba. Bez obzira na ovo, u Japanu i Koreji se meso ove  ribe smatra delikatesom. Otrovni su samo neki unutrašnji organi, kao i koža. Žrtve najčešće umiru gušenjem, usled paralize mišića dijafragme. Protivotrov ne postoje, a smrtni slučajevi su zabeleženi usled nestručnog odvajanja otrovnih organa prilikom pripreme ribe za ishranu.
Fugu

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...