среда, 24. јануар 2018.

oko oculus

Oko čoveka je tipičan primer za građu oka kičmenjaka. Ovalnog je oblika i sastoji se od očne jabučice, koja je obavijena belom opnom- beonjačom.
Beonjača je ujedno i spoljašnji sloj oka, a na prednjem kraju je diferencirana u providnu strukturu- rožnjaču, koja je umetnuta u beonjaču kao staklo na časovniku.
Središnji sloj oka sastoji se iz: sudovnjače, dužice i cilijarnog mišića.
Dužica je pigmentski sloj, sa ćelijama koje sadrže pigmente i daju boju oku; pored toga, dužica ima ulogu da fokusira zrake svetlosti u otvor koji se nalazi u centru- zenicu. Dužica upravo sadrži mišiće koji kontrolišu otvor zenice, a koji stoje pod kontrolom jedara III i IV kranijalnog nerva koja se nalaze u srednjem mozgu.

Sudovnjača je sloj koji je bogat mrežom krvnih sudova koji snabdevaju kiseonikom sve ostale delove oka, obavija pihtijastu masu oka i ujedno sadrži pigmentske ćelije koje sprečavaju rasipanje svetlosti i pretvaraju oko u mračnu komoru.
Cilijarno telo je mišić koji se nalazi na mestu spajanja rožnjače sa beonjačom i ima ulogu u akomodaciji očnog sočiva, tj. omogućava prilagođavanje sočiva menjajući upadni ugao svetlosti i na taj način utiče na oštriji vid objekata koji su na različitoj udaljenosti od oka. Kada su mičićna vlakna cilijarnog tela zgrčena, sočivo dobija ovalan oblik i tada je omogućeno registrovanje objekata u blizini, a kada su mišićna vlakna opuštena, tada je sočivo pljosnatije i omogućeno je registrovanje objekata na daljinu.
Unutrašnji sloj oka je mrežnjača, koja je specifična po tome što jedino ona sadrži čulni epitel.
Mrežnjaču čine tri sloja ćelija: 
-površinski sloj, koji sadrži dva tipa fotoreceptora, čulnih ćelija koje su osetljive na svetlosne draži;
-sloj sa bipolarnim ćelijama;
-unutrašnji sloj okrenut prema duplji oka, a sagrađen je od ganglijskih ćelija.
Prema tome, svetlost mora prvo da prođe kroz ganglijske i bipolarne ćelije kako bi pala na fotoreceptore.
Štapići su odgovorni zaregistrovanje crno-belih vizuelnih slika; senzitivniji su od čepića i skoro su u potpunosti odgovorni za noćni vid.
Čepići ili kupaste ćelije omogućavaju raspoznavanje različitih boja.
Fotoreceptori se neravnomerno nalaze u mrežnjači, tako da se u centralnom delu nalazi najveći broj čepića i taj deo je označen kao žuta mrlja. U žutoj mrlji nema štapića.
Na mestu gde vlakna optičkog nerva izlaze iz oka nema fotoreceptora, a taj deo je nazvan slepa mrlja.
Prostor između rožnjače i dužice naziva se prednja očna komora, a između dužice i sočiva- zadnja očna komora. Obe očne komore su ispunjene tečnošću.
Oko ima i zaštitne i pomoćne delove, a to su:
  • očni kapci, čijim se pokretanjem održava vlažnost očne jabučice, jer razmazuju sekret suznih žlezda;
  • vežnjača, opna koja prekriva prednju površinu oka i sa unutrašnje strane naleže na očne kapke;
  • suzne žlezde, koje izlučuju sekret, kojim se održava stalna unutrašnja vlažnost oka;
  • obrve, koje onemogućuju prodor znoja i nekih drugih štetnih čestica u oko;
  • trepavice, koje sprečavaju ulazak čestica prašine u oko;
  • mišići koji pokreću očnu jabučicu.

Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...