среда, 31. јануар 2018.

Mokraćna cev (urethra)

Mokraćna cev (urethra) je završni deo mokraćnih puteva i kroz nju se mokraćna bešika prazni ispuštanjem mokraće u spoljašnju sredinu. To je sluzokožno-mišićni cevasti organ koji se anatomski i funkcionalno razlikuje u odnosu na pol.
Muška mokraćna cev (urethra masculina) istovremeno predstavlja i semeni put kojim se odvodi sperma prilikom ejakulacije. Muška uretra je duga 15-17 cm i ima dva otvora i tri topografska dela. Otvori su: 
  • unutrašnji (ostium urethrae) na dnu mokraćne bešike
  • spoljašnji (ostium urethrae externum) na vrhu glavića polnog uda (glans penis)
Početni deo muške uretre prolazi kroz prostatu pa se naziva prostatični deo (pars prostatica urethrae). Drugi i najkraći topografski deo prolazi kroz deo mišićnog uda karlične duplje i naziva se opnasti deo (pars membranacea urethrae). Treći, završni deo muške uretre je najduži, prolazi kroz sunđerasto telo polnog uda pa se naziva sunđerasti deo (pars spongiosa urethrae)
Ženska mokraćna cev (urethra  feminina) duga je samo od 3 do5 cm . Polazi od dna mokraćne bešike, unutrašnjim otvorom, uz prednji zid vagine, kroz deo mišićnog dna karlične duplje i završava se spoljašnjim otvorom , koji se nalazi iza dražice (clitoris) a ispred predvorja vagine (vestibulum vaginae). Za razliku od muške, ženska mokraćna cev je samo urinarni put.


Нема коментара:

Постави коментар

UPALA DEBELOG CREVA(COLITIS) Debelo crevo se nalazi u trbušnoj duplji i sastavni je deo organa za varenje.  Upala debelog creva  ili ...